A pártverseny állása a július adatok tükrében

Összefoglaló

Az Ipsos július 6-13. között, 1500 fő megkérdezésével készült kutatása egyedül a Jobbik esetében mutat – hibahatáron aluli – változást. A radikálisokat a választásra jogosultak 7 százaléka támogatja a júliusi eredmények alapján, míg az MSZP-t 15 százaléka, a kormánypártokat pedig 25 százaléka. Az Együtt-PM népszerűségét az összes megkérdezett 4 százaléka, a Lehet Más a Politikájét 2 százaléka biztosítja. Az Ipsos legutóbbi kutatása szerint mindössze a választásra jogosultak harmada biztos választási részvételében és pártpreferenciájában. Körükben 50 százalékos a Fidesz-KDNP, 27 százalékos az MSZP, 12 százalékos a Jobbik, 7 százalékos az Együtt-PM és 2 százalékos az LMP támogatottsága.

A Medián július 5-9. között, 1200 fő megkeresésével készült kutatása alapján szintén csak hibahatáron aluli változásokat mutat a kéthavi trend (júniusban nem készült pártreferenciával kapcsolatos kutatási összefoglaló). A Fidesz-KDNP-t az összes megkérdezett 30 százaléka, az MSZP-t 14 százaléka, a Jobbikot 9 százaléka, az Együtt-PM Szövetséget 6 százaléka, az LMP-t pedig 2 százaléka említette kedvenc pártjaként. Választási részvételre vonatkozó előrejelzést ugyan nem publikált az intézet, de a választani tudó biztos szavazók körében mért pártpreferenciával megismerkedhettünk. Ez alapján a kormánypártok egy július eleji voksolás során a leadott szavazatok 46 százalékát, a szocialisták 20 százalékát, a Jobbik 14 százalékát, az Együtt-PM 12 százalékát, az LMP pedig 3 százalékát szerezhették volna meg.

A Nézőpont Intézet július 1-4. között készített 1000 fős kutatása alapján a Fidesz-KDNP 32 százalékos népszerűségnek örvend a magyarok körében, amit jelentős lemaradással követ az MSZP és a jobbik 11-11 százalékával. A Bajnai Gordon nevével fémjelzett szövetség  támogatottsága kiemelkedő a többi közvélemény-kutató között, minden tizedik ember vallotta magát Együtt-PM szimpatizánsnak (a kutatók közötti eltérést magyarázhatja a Nézőpont félig nyitott kérdést használó technikája). A Lehet Más a Politika a választásra jogosultak 4 százalékának kedvenc pártja. Július elején a kutató mérése szerint 62 százalékos választási aktivitásra lehetett volna számítani, ami a szavazatok 41 százalékához segítette volna a kormánypártokat, 24 százalékához a szocialistákat, 19 százalékához a Jobbikot, 11 százalékához az Együtt-PM Szövetséget, valamint 5 százalékához az LMP-t.

A Századvég júliusban nem publikált pártpreferenciákra vonatkozó eredményeket.

A Tárki július 10-17. között született 1000 fős közvélemény-kutatása szerint 26 százalékos a Fidesz-KDNP tábora, 11 százalékos a Magyar Szocialista Párté, 8 százalékos a Jobbiké, 4 százalékos az Együtt-PM Szövetségé és 2 százalékos az LMP-jé. A közvélemény-kutató mérései alapján a pártválasztók körében 48 százalékos a kormánypártok, 20 százalékos a szocialisták, 15 százalékos a Jobbik, 8 százalékos a Bajnai-féle párt és 3 százalékos az LMP támogatottsága.