A pártverseny állása a februári adatok tükrében

Összefoglaló

Az Ipsos októberben, 1500 fő megkérdezésével készült kutatása szerint aktivizálódtak a választópolgárok s ennek következtében több pártnak is sikerült gyarapítania táborát.A Fidesz-KDNP szövetség vezeti a rangsort, a múltkori 28 százalékról 30 százalékra bővült a támogatói kör mérete. A baloldali, liberális pártok összefogása a választókorú népesség 23 százalékát vonzza magához. Ez a támogatottság éppen hogy, mindössze 1 százalékponttal magasabb, mint az MSZP, az Együtt-PM és a DK múlt hónapban összeadott 22 százalékos szavazati aránya. Sokat javított a Jobbik, a pártnak januárban 6 százalékos tábora volt, ami egyetlen hónap alatt 9 százalékra emelkedett. Az LMP akárcsak januárban, most is 2 százalékon áll. A pártoktól elzárkózók aránya folyamatosan szűkül, decemberben 43, januárban 41, most 36 százalék tartozik ebbe a csoportba. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékon áll, az ellenzéki összefogás 33 százalékos. A Jobbikra az aktív választói körben 13 százalék voksolna, míg az LMP-re 2 százalék.

A Medián 1200 fő megkérdezésével készült kutatása alapján a tél utolsó hónapja a Fidesz gyengülését és a Jobbik határozott erősödését hozta – ez a legszembetűnőbb eredménye a Medián legfrissebb, február végén készült felmérésének. A gyakorlatban a Fidesz jelenleg is magasan vezeti a pártok versenyét, igaz, a mostani fölénye jócskán elmarad attól, amit az előző választások előtt, 2010 februárjában mért a Medián: akkor az összes választó 44  (ezen belül a választani tudó „biztos” szavazók 62) százalékának támogatására számíthatott, most ugyanez az arány 36, illetve 49 százalék. Az elmúlt hónapban lényegesen megugrott viszont a Jobbik támogatottsága, sőt, a teljes szavazókorú népességben mért 14 százalékos népszerűség rekordnak számít – ilyen népes támogatói bázis eddig mindössze egyszer, pontosan két évvel ezelőtt állt a radikális párt mögött. A baloldali közös lista támogatottsága januárhoz képest lényegében változatlan maradt, sőt, az MSZP önállóan mért népszerűsége egy kissé még javult is.

A Nézőpont Intézet által készített 1000 fős kutatás alapján a januári 24 százalékról 18 százalékra csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül. A 2014. február 17-20. között, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, 18 százaléka a baloldali pártokat, 12 százaléka a Jobbikot, 3 százaléka pedig az LMP-t. Jelenleg a választásra jogosultak 20 százaléka rejtőzködő, ebből 6 százalék kormányváltó hangulatban várja a következő hetek kampányát. Februárban a Nézőpont Intézet az aktív szavazók preferenciáit publikálta. Közülük 47%-a választaná a Fidesz-KDNP-t, 17%-uk az Összefogás közös listájára, 13 %-uk a Jobbikra szavazna, az LMP pedig a bejutási küszöb környékén van, de kicsivel több, mint ezen aktív választópolgárok ötöde (22 százalék) még nem döntött pártpreferenciájáról.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának februári adatfelvételét a korábbiaktól eltérően a közelgő választások miatt a szavazási helyzetet szimuláló módszerrel végezték. További változás, hogy a baloldali ellenzéki pártokat most először nem pártonként, hanem az Összefogás közös listájaként kérdezték. Mindemellett a részvételi hajlandóság természetes fokozódása is hozzájárulhat az előző hónapokétól némiképp különböző eredményekhez, amely minden pártot érint. A kormánypártok támogatottsága továbbra is jelentősen meghaladja az ellenzéki Összefogás támogatottságát. A Jobbik és az LMP szavazótábora is nagyobbnak mutatkozik, mint korábban. 2014 februárjában, két hónappal a választások előtt a Fidesz-KDNP továbbra is nagy előnnyel vezet a többi párt előtt. A teljes népességen belül januárban 29%, februárban 38% szavazna a kormánypártokra, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 49% a támogatottságuk. A januárban még külön, pártonként kérdezett MSZP, Együtt 2014 – PM és Demokratikus Koalíció alkotta Összefogás a teljes népesség körében 21%-ot kapott volna. A pártválasztók körében viszont a három párt összege januárban 35% volt, az együttes lista támogatottsága februárban 27%. A Jobbik támogatottsága nőtt: a teljes népesség 8%-a szavazott volna januárban a pártra, míg februárban 15%-uk, a pártválasztók körében pedig 14%-ról 19%-ra emelkedett az arányuk. Az LMP-szavazók aránya is nőtt: a teljes népességen belül 1%-ról 4%-ra, a pártválasztók körében pedig 2%-ról 6%-ra.