A pártverseny állása a februári adatok tükrében

Összefoglaló

A Századvég 1000 fő megkeresésével készült kutatása alapján, ahogy az elmúlt hónapokban is fokozatosan, úgy 2014. februárra tovább csökkent a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya a felnőtt lakosságon belül. Jelenleg a választókorúak 29 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is 32 százalékos, és január óta nem változott a teljes népességen belül a baloldali közös lista támogatóinak aránya sem, jelenleg is 20 százalék voksolna az ellenzéki összefogásra. Tovább erősödött azonban a Jobbik, a párt 2014. februárjában 13 százalékon áll. Az LMP teljes népességen belüli támogatottsága 4 százalék, más pártra pedig a választókorúak 2 százaléka szavazna. A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypártok támogatottsága továbbra is 51 százalékos, míg a baloldali listára ebben a közegben kevesebben szavaznának, mint januárban (27 százalék). A Jobbik a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödést mutat, a párt támogatottsága 16 százalékos. Az LMP-re 5, míg más pártra 1 százalék szavazna.

Az Ipsos februárban, 1500 fő megkérdezésével készült kutatása szerint aktivizálódtak a választópolgárok s ennek következtében több pártnak is sikerült gyarapítania táborát.A Fidesz-KDNP szövetség vezeti a rangsort, a múltkori 28 százalékról 30 százalékra bővült a támogatói kör mérete. A baloldali, liberális pártok összefogása a választókorú népesség 23 százalékát vonzza magához. Sokat javított a Jobbik, a pártnak januárban 6 százalékos tábora volt, ami egyetlen hónap alatt 9 százalékra emelkedett. Az LMP akárcsak januárban, most is 2 százalékon áll. A pártoktól elzárkózók aránya folyamatosan szűkül, decemberben 43, januárban 41, most 36 százalék tartozik ebbe a csoportba. A biztos pártválasztók körében a Fidesz növelte előnyét, 51 százalékon áll. Az ellenzéki összefogás szimpatizánsai elbizonytalanodtak, 33 százalékot tesznek ki a biztos választók között. A Jobbikra az aktív választói körben 13 százalék voksolna, míg az LMP-re 2 százalék.

A Medián 1200 fő megkérdezésével készült kutatása alapján a Fidesz jelenleg is magasan vezeti a pártok versenyét, igaz, a mostani fölénye jócskán elmarad attól, amit az előző választások előtt, 2010 februárjában mért a Medián: akkor az összes választó 44  (ezen belül a választani tudó „biztos” szavazók 62) százalékának támogatására számíthatott, most ugyanez az arány 36, illetve 49 százalék. Az elmúlt hónapban lényegesen megugrott viszont a Jobbik támogatottsága, sőt, a teljes szavazókorú népességben mért 14 százalékos népszerűség rekordnak számít – ilyen népes támogatói bázis eddig mindössze egyszer, pontosan két évvel ezelőtt állt a radikális párt mögött. A baloldali közös lista támogatottsága januárhoz képest – hibahatáron belül – csökkent, bár az MSZP önállóan mért népszerűsége egy kissé még javult is.

A Nézőpont Intézet által készített 1000 fős kutatás alapján a januári 24 százalékról 18 százalékra csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül. A 2014. február 17-20. között, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, 18 százaléka a baloldali pártokat, 12 százaléka a Jobbikot, 3 százaléka pedig az LMP-t. Jelenleg a választásra jogosultak 20 százaléka rejtőzködő, ebből 6 százalék kormányváltó hangulatban várja a következő hetek kampányát. Februárban a Nézőpont Intézet az aktív szavazók preferenciáit publikálta, a legszembetűnőbb az az adat, hogy a baloldali közös lista népszerűsége csökkent. Az aktív szavazók közül 47% választaná a Fidesz-KDNP-t, 17% az Összefogás közös listájára, 13 %-uk a Jobbikra szavazna, az LMP pedig a bejutási küszöb környékén van. Kicsivel több, mint ezen aktív választópolgárok ötöde (22 százalék) még nem döntött pártpreferenciájáról.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának februári adatfelvételét a korábbiaktól eltérően a közelgő választások miatt a szavazási helyzetet szimuláló módszerrel végezték. További változás, hogy a baloldali ellenzéki pártokat most először nem pártonként, hanem az Összefogás közös listájaként kérdezték. Mindemellett a részvételi hajlandóság természetes fokozódása is hozzájárulhat az előző hónapokétól némiképp különböző eredményekhez, amely minden pártot érint. A kormánypártok támogatottsága továbbra is jelentősen meghaladja az ellenzéki Összefogás támogatottságát. A Jobbik és az LMP szavazótábora is nagyobbnak mutatkozik, mint korábban. 2014 februárjában, két hónappal a választások előtt a Fidesz-KDNP továbbra is nagy előnnyel vezet a többi párt előtt. A teljes népességen belül januárban 29%, februárban 38% szavazna a kormánypártokra, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 49% a támogatottságuk. A januárban még külön, pártonként kérdezett MSZP, Együtt 2014 – PM és Demokratikus Koalíció alkotta Összefogás a teljes népesség körében 21%-ot kapott volna. A pártválasztók körében viszont a három párt összege januárban 35% volt, az együttes lista támogatottsága februárban 27%. A Jobbik támogatottsága nőtt: a teljes népesség 8%-a szavazott volna januárban a pártra, míg februárban 15%-uk, a pártválasztók körében pedig 14%-ról 19%-ra emelkedett az arányuk. Az LMP-szavazók aránya is nőtt: a teljes népességen belül 1%-ról 4%-ra, a pártválasztók körében pedig 2%-ról 6%-ra.

A hónap trendjei

Teljes népesség

havi_osszefoglalo_február

 

Aktív szavazók pártpreferenciája*

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

havi_osszefoglalo_február_biztos