A novemberi közvélemény-kutatások összegzése

Stabilan vezet és erősödött a Fidesz-KDNP, mélyponton az MSZP és a Jobbik.

 

Novemberi összegzés

A kormánypártok támogatottsága a fél évvel ezelőtti eredményhez képest 4 százalékponttal nőtt a novemberben publikált országos, reprezentatív közvélemény-kutatások átlaga alapján. A Fidesz-KDNP 52 százalékot érne el a biztos szavazók körében, ha most vasárnap lenne országgyűlési választás, amely 8 százalékponttal jobb a 2014-es eredményénél. Az MSZP 11 százalékot érne el, ami jelentős, 5 százalékpontos csökkenést jelent a szocialista párt esetében fél év alatt. A DK az elmúlt fél évhez képest 2 százalékpontot erősödve 7-et, az Együtt és a Párbeszéd pedig mindössze 1 százalékot érne el. A Demokratikus Koalíció tehát egyre közelebb kerül az MSZP-hez, önálló indulás esetén a parlamentbe jutás biztosra vehető, miként a legerősebb baloldali párt címére is jó eséllyel pályázna Gyurcsány Ferenc pártja. A Jobbik a 2014-es listás eredményénél 4 százalékponttal gyengébben szerepelne, de a fél évvel ezelőtti szinthez képest is közel ekkora visszaesést lehet tapasztalni náluk. Az LMP támogatottsága immár egyértelműen a bejutási küszöb fölött van, úgy tűnik nekik is megéri az önálló indulás mellett dönteni. Szintén bejuthat a parlamentbe a Momentum Mozgalom, egyes kutatócégek az 5 százalékos határ közelében mérik a párt várható listás eredményét.

 

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

A novemberen végzett hat közvélemény-kutatás átlaga szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága – 1 százalékponttal növekedve – 34 százalék. A Publicusnál 27, a ZRI-nél 31 százalék a kormánypártok támogatottsága, a Republikon és az Iránytű 34-34, a Nézőpont 35, a Századvég 36, a Medián pedig 39 százalékra méri Orbán Viktor szövetségét.
Egy százalékponttal ismét csökkent az MSZP bázisa októberhez képest. Lélektani határhoz érkeztek a szocialisták, hiszen ebben a hónapban már minden kutatóintézet tíz százalék alatti támogatottságot becsül számukra a teljes népesség körében. A Publicus 9, a Századvég és a ZRI 8, a medián és a Republikon 7, az Iránytű 6, míg a Nézőpont 5 százalékra méri az MSZP-t.
A Jobbik egyértelműen gödörben van, nem tud felemelkedni a 11 százalékos szintről. Az Iránytű 17, a Medián 11 százalékot jósol a pártnak, a többi kutatócég viszont az átlag alatti eredményeket prognosztizál: a Publicus és a ZRI 10-et, a Nézőpont és a Századvég 9-et, a Republikon pedig 8 százalékot.
Az LMP tartja 5 százalékos eredményét, és felzárkózott mellé a DK is. A Momentum, az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt a szavazók egyszázadát tudhatja maga mögött.

 

Legvalószínűbb listás eredmények

1 százalékponttal növelni tudta átlagát a kormánypárt novemberhez, 4 százalékponttal pedig júniushoz képest, amely a biztos szavazók körében immáron 52 százalékon áll. A Medián és a Republikon messze az átlag feletti, 60, illetve 57 százalékos becslést ad a Fidesz-KDNP listás eredményére, míg a Századvég 51, az Iránytű és a Publicus 50-50, a ZRI 49, a Nézőpont 48 százalékot mér.
A múlt havi 2 százalékpontos csökkenés után ismét megcsappant az MSZP tábora, ezúttal 1 százalékponttal. Legmagasabbra a Századvég és a Publicus mérte a szocialista pártot (14 százalék), a Závecz Research 12, a Republikon 11, a Medián 10, a Nézőpont 9 százalékot prognosztizál a pártnak, az Iránytű pedig 7-et.
A Jobbik a júniusi 20 után már csak 17 százalékon áll. Az Iránytű 22, a ZRI 18, a Publicus 17, Nézőpont 16, a Medián és a Századvég 15 százalékot becsül Vona Gábor pártja számára, a Republikon pedig 13 százalékot.
A DK és az LMP 1-1 százalékponttal növelni tudta táborát októberről novemberre, mindkét párt 7-7 százalékon áll. A többi párt egyike sem érné el a parlamenti küszöböt, a Momentum 2 százalékos, az Együtt, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyformán 1 százalékon állnak.

Módszertan

Az Iránytű telefonos mérése novemberben 1000 fő megkérdezésével; a Medián személyes kérdezésen alapuló adatfelvétele novemberben 1200 fő megkérdezésével; a Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. november 1-19. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. november 11-15. között 1001 fő megkérdezésével; a Republikon Intézet telefonos kutatása 2017. novemberében 1000 fő megkérdezésével; a Századvég 1000 fős, telefonos adatfelvétele 2017. november 20-28. között; míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2017. november 6-14. között szintén 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Iránytű – pártot választani tudó biztos szavazók; Medián – választani tudó biztos szavazók; Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; Republikon – pártválasztók; Századvég – biztos szavazó pártválasztók; ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.