A márciusi közvélemény-kutatások összegzése

Nőtt a Fidesz-KDNP, holtversenyben a Jobbik és az MSZP-P.

Márciusi összegzés 

A márciusi országos pártpreferencia-kutatások átlagát vizsgálva azt láthatjuk, hogy februárhoz képest 2 százalékponttal növelte bázisát a Fidesz-KDNP pártszövetség. Míg a tél utolsó hónapjában 50 százalék volt a támogatottságuk, immáron 52 százalékon állnak a kormánypártok. Épp ellentétes mozgások tapasztalhatók a Jobbik esetében, amely 2 százalékponttal, 15-ről 13 százalékra esett vissza, és egy szintre került az előző havi támogatottságát megtartani képes MSZP-Párbeszéd szövetséggel. Növelni tudta táborát a Demokratikus Koalíció, amely a februári 7 százalék után márciusban 8 százalékon áll, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy mandátumot tud majd szerezni a májusban esedékes európai parlamenti választáson. Az LMP és a Momentum sorsa viszont bizonytalan, mindkét párt stabilan 4 százalékos az aktív szavazók körében, egy jól sikerült kampánnyal viszont esélyesek arra, hogy a bejutási küszöb fölé tornásszák magukat. Szintén megtartotta februári 3 százalékos népszerűségét a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk tábora azonban megfeleződött, az aktív szavazók mindössze egyszázad része támogatja. További 2 százalék a felsoroltakon kívüli egyéb pártokra adná voksát.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Öt közvélemény-kutató intézet (az IDEA, a Medián, a Nézőpont, a Publicus és a ZRI-Závecz) publikált márciusi pártpreferencia-adatokat, amelyek átlaga alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes magyar választókorú népesség körében 34 százalék, szemben a februári 32 százalékkal. A Publicusnál 26, az IDEA-nál és a ZRI-nél 31, a Mediánnál 41, míg a Nézőpontnál 42 százalékon állnak a kormányzó pártok.

A Jobbik ezen a viszonyítási alapon is rontott, a februári 10 százalék után immáron csak 9 százalékos bázissal rendelkezik. A Medián és a Nézőpont 8, az IDEA és a ZRI 9, a Publicus pedig 11 százalékra mérte a mérséklődő párt átlagos támogatottságát. Az MSZP és a Párbeszéd közös listája stabilan 8 százalékon áll a teljes népesség körében. A legnépszerűbb baloldali lista bázisára adott becslés a Nézőpontnál 7, az IDEA-nál, a Mediánnál és a ZRI-nél az átlagnak megfelelő 8, míg a Publicusnál 11 százalék.

A DK átlagosan 5 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népességben, ugyanakkor az egyes intézetek eredményei meglehetősen nagy szórást mutatnak (a Publicus például 2, a Medián viszont 7 százalékot mért a Gyurcsány-pártnak). Az LMP és a Momentum továbbra is 3-3, az MKKP 2, a Mi Hazánk pedig 1 százalékon áll.

Legvalószínűbb listás eredmények

A februári adatokhoz képest a Fidesz-KDNP támogatottsága 2 százalékponttal növekedett a biztos szavazók körében, és 52 százalékos. Az IDEA 48, a Publicus és a ZRI 50, a Medián és a Nézőpont pedig 56 százalékra taksálta a kormánypárti tábor méretét, itt is tapasztalható tehát némi szóródás az adatokban.

A Jobbik és az MSZP-P támogatottsága megegyezik az előbbi 2 százalékpontos visszaesése miatt, így mindkét lista 13 százalékra számíthatna egy esetleges „most vasárnapi” választáson. A Mediánnál és a Publicusnál 1 százalékponttal a szocialisták vezetnek (12 és 11, illetve 17 és 16 százalék), a ZRI-nél megegyezik a két párt támogatottsága (14 százalék), az IDEA-nál és a Nézőpontnál pedig a Jobbik áll jobban (14 és 12, illetve 12 és 11 százalék).

A januárról februárra elveszített 1 százalékpontját egy hónappal később visszaszerezte a Demokratikus Koalíció, és ismét 8 százalékon áll. A Publicus 4, a Nézőpont 6, az IDEA és a ZRI 9, a Medián pedig 10 százalékra mérte a pártot.

Az alsóbb régiókban nem történtek lényeges változások. Az LMP és a Momentum továbbra is 4-4 százalékon áll, az MKKP pedig 3 százalékon. A Mi Hazánk 1 százalékpontos csökkenés után csak 1 százalékos bázissal rendelkezik, a biztos szavazók fennmaradó 2 százaléka pedig egyéb pártokat választana.

Módszertan

Intézet Adatfelvétel ideje Adatfelvétel módja Minta-nagyság A választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisok
IDEA 2019. március 29. – április 1. CAWI – online kérdőíves interjú 2000 biztos szavazó pártválasztók
Medián 2019. március 29. – április 3. PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú 1000 választani tudó biztos szavazók
Nézőpont 2019. március 1-28. TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 5000 aktív szavazók potenciális pártpreferenciája
Publicus 2019. március 13-20. CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú 999 biztos szavazók
ZRI 2019. március 8-19. CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 1000 biztos pártválasztók