A májusi közvélemény-kutatások összegzése

Nagyobb előnye van a Fidesz-KDNP-nek, mint a választások estéjén.

Májusi összegzés 

Ismét a győzteshez húznak a magyar választók – ez a tanulsága a 2018. májusában végzett politikai közvélemény-kutatások összegzésének. Az újabb négyéves felhatalmazást kapott Fidesz-KDNP-re a választópolgárok 53 százaléka szavazott volna májusban a publikus közvélemény-kutatások átlagai alapján, ez 6 százalékponttal haladja meg a pártszövetség április 8-ai belföldi eredményét. A Jobbik a választási szavazatarányához képest kevéssel gyengébben, 19 százalékon áll, míg az MSZP-P májusi támogatottsága megegyezik a voksoláson elért eredménnyel. A kis pártok közül az LMP 2 százalékpontot rontva 5 százalékon áll, a DK pedig ezúttal 6 százalékos. Az Országgyűlésbe nem bejutott pártok közül a Momentum és az MKKP májusi bázisa is lényegében megegyezik a választási támogatottságukkal.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Májusban négy közvélemény-kutató intézet, a Medián, a Nézőpont, a Publicus és a Závecz publikált pártpreferencia-becsléseket. A négy műhely értékeinek átlaga alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága 36 százalék, amely bő 3 százalékponttal haladja meg az áprilisi választás belföldi, teljes választókorú népességre vetített kormánypárti eredményét. Elég nagy szórást mutat az intézetek eredménye: a Publicus szerint 26, a ZRI szerint 33, a Medián szerint 41, míg a Nézőpont számai alapján 42 százalékos a Fidesz-KDNP belföldi támogatottsága.
Az MSZP-P listáját 8 százalék támogatja májusban, a választáson is körülbelül ennyit ért el a szocialista-zöld választási szövetség. A Nézőpontnál 6, a Závecznél 7, a Mediánnál 8, míg a Publicusnál 11 százalékon állnak a szocialisták. A Jobbik bázisa 13 százalékos a májusi mérések alapján, ez szintén megfelel a választási eredménynek. A Nézőpont 11, a Publicus és a Medián 13, a ZRI 15 százalékra mérte a Sneider Tamás által átvett pártot.
Az LMP-t a felnőtt magyar népesség 3, a DK-t 4 százaléka támogatja, amely előbbi esetén csökkenést jelent, hiszen a zöldpárt az összes szavazópolgár 5 százalékát győzte meg április 8-án. A Momentum (2 százalék) és a Kutyapárt (1 százalék) tábora viszont nagyjából hasonló méretű, mint a voksolás idején.

 

Legvalószínűbb listás eredmények

A Fidesz-KDNP 53 százalékon áll a legvalószínűbb listás szavazatarányt tekintve, ez majd 6 százalékponttal meghaladja a kormányzó pártszövetség választási eredményét. A Publicus 48, a ZRI 50, a Nézőpont 54, a Medián pedig 59 százalékot jósol egy „most vasárnapi” választás esetére a Fidesz-KDNP-nek.
Az MSZP-Párbeszéd-szövetség 12 százalékos táborral bír, vagyis megtartotta áprilisi támogatóit. A Nézőpont csak 9 százalékra mérte a szocialista-zöld pártszövetséget, a Medián és a Závecz 11 százalékra, a Publicus pedig 15 százalékra. A Jobbik 19 százaléka is hasonlatos az áprilisi eredményekhez, a Medián 16, a Publicus 18, a Nézőpont 19, a ZRI pedig 21 százalékot saccol a párt számára.
Az LMP-re 5, a DK-ra pedig 6 százalék szavazna, ez az érték a zöldpárt esetén némi csökkenést mutat a választási eredményekhez képest. A 3 százalékos Momentum és az 1 százalékon álló Kutyapárt helyzete viszont nem változott a voksolás óta, egyéb pártok pedig további 1 százalékot szereznének egy most vasárnapi választáson.

Módszertan

A Medián mérése 1200 fő személyes megkérdezésével 2018. májusában; a Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2018. május 2-2. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2018.május 4-9. között 1008 fő megkérdezésével; míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2018. május 6-13. között 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Medián – választani tudó biztos szavazók; Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.