A kormányváltók többsége Bajnaira voksolna – Medián

a kormanyvaltok tobbsege bajnaira medianAz elmúlt hónapokban a Medián havi felméréseiben rendszeresen helyett kapott a kérdés, hogy a potenciális miniszterelnök-jelöltek közül a szavazók kit tartanának a legalkalmasabbnak (lásd: Kihívók). Az arányok hónapról-hónapra nagyon hasonlóak: Orbán Viktort körülbelül 30 százalék választja, míg a baloldali jelölteket együtt (nem teljesen korrekt módon beleszámítva Gyurcsány Ferencet is, aki többször közölte, hogy nem kíván indulni) nagyjából ugyanennyien. A két sokat emlegetett kihívó közül Bajnai Gordon rendszerint 6-7 százalékponttal megelőzi Mesterházy Attilát.

A kormányváltást óhajtó (most áprilisban 54 százaléknyi) közönség számára elsősorban nyilván a két utóbbi politikus jelent vonzerőt Ez abból is kiderül, hogy a standard politikus-népszerűségi kérdésre válaszolván Bajnait ebben a körben 49 százalék, Mesterházyt 40 százalék látná szívesen „fontos politikai szerepben”. Természetesen meglehetősen nagy az átfedés: a „kormányváltók” egyharmada (32 százalék) mindkét politikust kedveli, igaz, 15 százalékuk csak Bajnait, 6 százalékuk pedig csak Mesterházyt választja.

A Medián áprilisi felmérésében azt is megnéztük, milyen eredményt hoz, ha a két versengő pártvezetőt közvetlenül egymással szembeállítva tesszük a közvélemény mérlegére. Azt kérdeztük: „Ön szerint ki lenne a legalkalmasabb arra, hogy az ellenzék vezetője legyen a következő választásokon, Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila?” Ebben a helyzetben egyértelmű Bajnai Gordon előnye, kivéve az MSZP-szavazók körében, ahol Mesterházy kétszeres többséget kap.

Bizonyos fokig módszertani kérdés is, hogy egy évvel a választások előtt melyik megfogalmazás célozza meg pontosabban az alkalmasság kérdését. Lehet kérdezni az ellenzék vezetőjének szerepére, általános rokonszenvre, arra, hogy „szívesen látná-e fontos politikai szerepben”, vagy – mint az elmúlt hónapokban a Medián tette – közvetlenül a miniszterelnöki alkalmasságra. Az összehasonlíthatóság kedvéért most áprilisban ez utóbbi dimenzióban is összehasonlítást kértünk a válaszadóktól, és kiderült, hogy gyakorlatilag ugyanazt kaptuk, mint amikor az ellenzék vezetőjéről szólt a kérdés: 43 százalék Bajnai Gordont, 24 százalék Mesterházy Attilát választotta.

Adatfelvétel ideje 2013. április 19-23.

Adatfelvétel módja

CAPI

Mintanagyság

1200

Mintavételi hiba

2,9 százalék

Bővebben