A júniusi közvélemény-kutatások összegzése

Változatlan a Fidesz-KDNP előnye.

Júniusi összegzés 

Júniusban is igen magas átlageredménnyel vezet a Fidesz-KDNP: 53 százalékot érne el egy most vasárnapi választáson, mely az április 8-i belföldi listás eredményétől 6 százalékponttal magasabb. A Jobbik 17 százalékos eredménnyel rendelkezik a közvélemény-kutató intézetek méréseinek átlaga alapján, mely közel 3 százalékponttal kevesebb a párt választási eredményétől. Az MSZP és a Párbeszéd együttes átlaga választási eredményével megegyezően 12 százalék. Az LMP támogatottságának átlaga 5 százalékpont a voksoláson elért 7 százalékhoz képest, a DK-é pedig 5 százalék, mely csak 1 százalékponttal tér el a választási 6 százalékos eredményétől. Az Országgyűlésbe nem bejutott pártok közül a Momentum és az MKKP júniusi bázisa is lényegében megegyezik a választáson elért támogatottságukkal.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Júniusban három közvélemény-kutató intézet (Nézőpont Intézet, Publicus és Závecz Research) publikált adatokat az egyes pártok támogatottságára vonatkozóan. Átlagaik alapján a teljes felnőtt népességben a Fidesz-KDNP támogatottsága 33 százalékon áll, mely 3 százalékponttal kevesebb májusi átlagához képest, azonban a teljes felnőtt népességre vonatkozó választási eredményével megegyezik. A három intézet mért értéke igen különböző, míg a Nézőpontnál 42 százalékon állnak a kormánypártok, addig a Závecznél 33-on, a Publicusnál pedig 25 százalékon.
Az MSZP-P listáját 8 százalék támogatja júniusban, amely a májusi átlagával megegyező. A Publicus 11 százalékra mérte őket, a Závecz 7-re, a Nézőpont 6 százalékra. A Jobbik támogatottsága 1 százalékpontot csökkent májushoz képest, 12 százalékon áll. Egyenként a Závecz 13 százalékra mérte a pártot, a Nézőpont és a Publicus pedig egyaránt 11-11 százalékra.
Az LMP-t májushoz hasonlóan a felnőtt magyar népesség 3 százaléka támogatja júniusban, a DK-t szintén 3 százalék, azonban májusban 4 százalék. A Momentumot és az MKKP-t hasonlóképpen 2-2 százalék, mely májusi átlaguktól sem tér el.

Legvalószínűbb listás eredmények

A Fidesz-KDNP májusi átlagával megegyezően 53 százalékon áll a legvalószínűbb listás szavazatarányt tekintve, ez majd’ 6 százalékponttal meghaladja a kormányzó pártszövetség választási eredményét. A Nézőpont és a Závecz 55-55 százalékot mért a kormánypártok javára, a Publicus 48-at.
Az MSZP-Párbeszéd-szövetség 12 százalékos táborral bír, vagyis megtartotta áprilisi, illetve májusi támogatóit is. A Publicus azonban 16 százalékot mért számukra a nyár első hónapjában, míg a Závecz 11-et, a Nézőpont 9-et. A Jobbik támogatottsága 2 százalékot csökkent az előző havihoz képest, választási eredményükhöz képest pedig közel 3 százalékot. A Nézőpont kutatása 18 százalékos bázist becsül számukra, a Záveczé 17-et, a Publicusé pedig 16-ot.
Az LMP májushoz hasonlóan épp az országgyűlési küszöb határán mozog, 5 százalékon áll a kutatások átlaga alapján, amely 2 százalékpontnyi csökkenést mutat az áprilisi eredményéhez képest. A DK szintén 5 százalékon áll a múlthavi és április 8-i 6 százalék helyett. A Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt egyaránt 3-3 százalékon állnak, így továbbra sem kerülnének be a parlamentbe.

Módszertan

A Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2018. június 3-22. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2018. június 7-13. között 996 fő megkérdezésével; míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2018. június 4-11. között 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.