A júniusi közvélemény-kutatások összegzése

Felforgatta az ellenzéki erőviszonyokat az EP-választás.

Júniusi összegzés 

Az európai parlamenti választások után készült első, júniusi közvélemény-kutatások alapján továbbra is a Fidesz-KDNP tűnik a legerősebb pártnak a hazai mezőnyben, listája 53 százaléknyi szavazatot szerezne egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson. A május 26-ai európai megmérettetés nagy ellenzéki nyertese a Demokratikus Koalíció, amely egy hónap alatt 4 százalékponttal növelte támogatottságát, és jelenleg 15 százalékon áll. Ugyanilyen mértékben gyarapodott a Momentum tábora, amely a júniusi kutatások átlaga alapján 9 százalékos. A másik serpenyőben az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik található: előbbi 3, utóbbi 4 százalékpontot veszített május és június között, és mindketten visszacsúsztak az egyszámjegyű tartományba. Az LMP-nek sem tett jót az EP-választásokon elszenvedett fiaskó, immáron csupán 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik, vagyis bázisa megegyezik a Mi Hazánkéval és a Magyar Kétfarkú Kutyapártéval, egyéb pártra pedig 1 százalék voksolna.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Júniusban öt intézet (az IDEA, a Medián, a Nézőpont, a Publicus, és a ZRI-Závecz) jött ki pártpreferencia-adatokkal, amelyek átlaga azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes magyar népesség körében 36 százalék, 3 százalékponttal magasabb, mint májusban. A Publicus 31, az IDEA 32, a ZRI-Závecz 34, a Medián 40, a Nézőpont pedig 41 százalékra becsülte a kormánypártok támogatottságát.

Májusban az MSZP-P és a Jobbik még 9-9 százalékos támogatottsággal foglalta el a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát, a DK 7, a Momentum pedig 4 százalékkal követte őket. A sorrend szinte teljesen felborult az EP-választás hatására, júniusban ugyanis már a DK van a második pozícióban 9 százalékkal, a Jobbiknak 7, a Momentumnak és az MSZP-P-nek pedig 6 százalékos tábora van. Előbbi párt támogatottságát két intézet (a Medián és a ZRI-Závecz) is 11 százalékra mérte, a többiek viszont egyszámjegyű tábort taksáltak a Gyurcsány-pártnak. A Jobbikot mindegyik kutatócég 6 vagy 7 százalékra becsülte, a Momentum tábora 5 és 7 százalék között ingadozik, az MSZP-P esetében viszont a 6 és 7 százalékos értékek közé becsúszik a Nézőpont 3 százaléka.

A kisebb pártok közül az LMP támogatottsága egyik intézetnél sem csökkent 2 százalék alá, ellentétben a Mi Hazánkkal és az MKKP-vel, amelyeknél azért előfordulnak 1 százalékos értékek is. Az átlagokat tekintve mindhárom párt 2 százalékon áll a teljes népesség körében, és 31 százalék azok aránya, akik más pártot választanának, nem szavaznának vagy nem válaszoltak a kutatócégek pártpreferenciákat firtató kérdéseire.

Legvalószínűbb listás eredmények

A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP májushoz hasonlóan 53 százalékon áll. Az IDEA kevéssel az átlag alatt (49 százalék), a Publicus (52 százalék), a Nézőpont és a ZRI-Závecz (53 százalék) annak közelében, a Medián (57 százalék) pedig a fölött mérte a kormánypártokat.

A teljes népességhez hasonlóan a biztos szavazók között is felforgatta a legnagyobb ellenzéki pártok támogatottságát az európai parlamenti választás. A májusban szinte fej-fej mellett álló MSZP-P, Jobbik, DK trióból utóbbi tudott kiemelkedni, 4 százalékponttal növelte támogatottságát, és immáron 15 százalékon áll. A Medián és a ZRI-Závecz 17 százalékra becsülte a DK bázisát, az IDEA 15 százalékra, a Nézőpont és a Publicus pedig 12 százalékra. Szintén 4 százalékponttal, 9 százalékra nőtt a Momentum támogatottsága is. Ők a Mediánnál szerepeltek valamivel gyengébben (6 százalék), a többi intézet viszont 9-11 százalékra lőtte be a Fekete-Győr-pártot. A Jobbik és az MSZP-P egyaránt 8 százalékot érne el egy most vasárnap rendezendő választáson.

Ezen a viszonyítási alapon is 2 százalékra zuhant az LMP támogatottsága, az ökopárt így csak a futottak még kategóriában versenyezhet a hasonlóan álló Mi Hazánkkal és az MKKP-vel. Érdekesség, hogy az utóbbi párt támogatottságát a Nézőpont 5 százalékra becsülte, a többi intézet viszont csupán 1-3 százalékra. Egyéb pártokra 1 százalék voksolna.

Módszertan

Intézet Adatfelvétel ideje Adatfelvétel módja Minta-nagyság A választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisok
IDEA 2019. június 5-9. CAWI – online kérdőíves interjú 2000 biztos szavazó pártválasztók
Medián 2019. június 28.-július 2. PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú 1200 választani tudó biztos szavazók
Nézőpont 2019. május 31. – június 26. TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 5000 aktív szavazók potenciális pártpreferenciája
Publicus 2019. június 21-27. CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú 1001 biztos szavazók
ZRI 2019. június 4-14. CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 1000 biztos pártválasztók