A júliusi közvélemény-kutatások összegzése

Stabilizálódó pártpreferenciák júliusban.

Júliusi összegzés 

Továbbra is a Fidesz-KDNP vezeti a közvélemény-kutatásokat, a júliusban készült négy országos mérés átlaga szerint a kormánypártok (a júniusi 53 százalék után) a listás szavazatok 51 százalékát szereznék meg egy képzeletbeli országgyűlési választáson. A májusi európai parlamenti választások és az ellenzéki térfélen tapasztalt nagymértékű átalakulások után júliusra stabilizálódtak a viszonyok, a pártok támogatottsága maximum 1 százalékponttal változott. A második helyet továbbra is a Demokratikus Koalíció foglalja el, a Gyurcsány-párt a júniusi 15 százalék után most 14 százalékos átlageredményt hozott. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán holtverseny alakult ki, miután a támogatottságát 1 százalékponttal növelő Jobbik felzárkózott a stabilan 9 százalékos Momentum mellé, tisztán az ötödik helyre taszítva a szintén változatlan méretű bázissal rendelkező, 8 százalékos MSZP-Párbeszéd-közös listát. A kisebb pártok meglepetésre mindannyian tudták növelni 1 százalékponttal a táborukat, így a júniusi 2 százalék után a Kétfarkú Kutyapárt, az LMP és a Mi Hazánk is immáron 3 százalékon áll, egyéb pártokra pedig nem is szavaznának a magyar polgárok.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Júliusban négy intézet (az IDEA, a Nézőpont, a Publicus és a ZRI-Závecz) végzett országosan reprezentatív kutatásokat, ezek átlaga alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága 3 százalékponttal, 36-ról 33 százalékra esett vissza június és július között. A Publicus 29 százalékra, az IDEA 31 százalékra, a ZRI-Závecz 32 százalékra, míg a Nézőpont 41 százalékra becsülte a kormánypárti közös lista teljes népességbeli támogatottsági arányát. Érdekes megfigyelni, hogy a Fidesz-KDNP esetében a legnagyobb az egyes intézetek adatai közötti különbség. A kisebb visszaesés egy magyarázata lehet, hogy a kormánypártokat hagyományosan magasabbra mérő Medián ezúttal nem publikált friss felmérést.

A második helyen a DK szerepel 9 százalékkal, támogatottsága júniushoz képest változatlan. A Nézőpont szerint 7, a Publicus szerint 8, az IDEA és a ZRI-Závecz szerint pedig 10 százalékon áll a Gyurcsány Ferenc elnökölte párt. 7 százalékos táborral rendelkezik a Jobbik, amelyet a ZRI-Závecz 6, az IDEA és a Nézőpont 7, a Publicus pedig 8 százalékra mért. 6-6 százalékos átlagos támogatottsággal bír a Momentum és az MSZP-P is, kettejük különversenyében az IDEA-nál és a ZRI-Závecznél 6-5-re az MSZP-P vezet, a Nézőpontnál ugyanilyen arányban a Momentum van elöl, a Publicusnál pedig mindkét párt tábora 7 százalékos.

A Kétfarkú Kutyapárt, az LMP és a Mi Hazánk támogatottsága egyaránt 2 százalék, az egyéb pártokra szavazók, pártpreferenciával nem rendelkezők vagy nem szavazók együttes aránya pedig 34 százalék.

Legvalószínűbb listás eredmények

A biztos szavazók között a Fidesz-KDNP a júniusi 53 százalék után júliusban 51 százalékon áll. Az IDEA 48 százalékra, a Publicus és a ZRI-Závecz 51 százalékra, a Nézőpont pedig 52 százalékra mérte a kormánypártokat.

A Demokratikus Koalíció a júniusi 15 százalék után most 14 százalékos, és az intézetek által kiadott adatoknak jelentős a szórásuk: a Nézőpont és a Publicus ugyanis 11 százalékra, míg a ZRI 17, az IDEA pedig 18 százalékra becsülte az EP-választáson meglepetésszerű szereplést produkáló párt támogatottságát. A 9 százalékkal álló Momentumot a ZRI-Závecz 7 százalékra, az IDEA 8 százalékra, a Publicus 10 százalékra, a Nézőpont 11 százalékra taksálta, míg az átlagosan ugyanígy teljesítő Jobbikot a ZRI-Závecz 8 százalékra, az IDEA és a Nézőpont 9 százalékra, a Publicus pedig 10 százalékra mérte. A 8 százalékon álló MSZP-Párbeszéd az IDEA-nál és a Nézőpontnál 7 százalékos, a ZRI-Závecznél 8 százalékos, a Publicusnál pedig 10 százalékos.

Az előző havi 2 százalékos átlagos eredményük után mindhárom kisebb párt kis mértékben növelni tudta táborát, így a Kétfarkú Kutyapárt, az LMP és a Mi Hazánk is 3 százalékon áll júliusban.

Módszertan

Intézet Adatfelvétel ideje Adatfelvétel módja Minta-nagyság A választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisok
IDEA 2019. július 23-26. CAWI – online kérdőíves interjú 2000 biztos szavazó pártválasztók
Nézőpont 2019. július 2-26. TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 5000 aktív szavazók potenciális pártpreferenciája
Publicus 2019. július 16-23. CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú 1007 biztos szavazók
ZRI 2019. július 4-13. CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 1000 biztos pártválasztók