A Jobbik lett a szeptember nagy vesztese – Nézőpont Intézet

Az önkormányzati választás előtt a pártválasztók arányának csökkenése figyelhető meg, aminek elsősorban a Jobbik és az MSZP a kárvallottja – derül ki a Nézőpont Intézet szeptember 22. és 26. között végzett 1000 fős telefonos országos reprezentatív kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt, az összes megkérdezett 34 százaléka szimpatizál a kormánypárttal. Ez azt is jelenti, hogy a nyári alacsonyabb támogatottsági értékek után stabilizálni tudta a párt a támogatottságát. A baloldali pártok közül az MSZP és a DK 6-6 százalékon áll, az Együtt-PM pedig 3 százalékon, így újra nyílttá válik a legerősebb baloldali párt címéért folytatott küzdelem. Schiffer András pártja 4 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik. A Jobbik az áprilisi választási hajrára elérte a 15 százalékos támogatottságot a teljes népességben, amit azóta stabilan meg is tartott, azonban szeptemberre visszaesett 11 százalékra, ami szignifikáns 4 százalékos csökkenés a korábbi mérésekhez képest.
  • A kormánypárt a potenciális szavazók csoportjában is jelentős előnnyel vezet, 45 százaléknyi támogatóval. Ezen a bázison is a Jobbik a második 20 százaléknyi szimpatizánssal, azonban a radikális párt ebben a csoportban is jelentősen visszaesett (6 százalékos csökkenés). Az MSZP és a DK a potenciális szavazók között is fej-fej mellett halad 12-12 százalékos támogatottsággal, az LMP 6, az Együtt-PM pedig 5 százaléknyi potenciális szavazatra számíthatna egy most vasárnapi választáson.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% + 1 % 45% + 3 %
MSZP 6% – 4 % 12% + 1 %
DK 6% + 1 % 12% + 4 %
Együtt-PM 3% +/- 0 % 5% + 1 %
LMP 4% +/- 0 % 6% – 3 %
Jobbik 11% – 4 % 20% – 6 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 36% + 6 % 0% +/- 0 %

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2014. szeptember 22 – 26.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék