A februári közvélemény-kutatások összegzése

A biztos szavazók fele támogatja a Fidesz-KDNP-t

Februári összegzés 

A februári országos közvélemény-kutatások átlagát alapul véve a januárinál 1 százalékponttal alacsonyabb, 50 százalékos a kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága a biztos szavazók körében. A második helyet továbbra is a Jobbik birtokolja, tábora változatlanul 15 százalékos, az MSZP-P helyzete pedig szintén megegyezik az előző havival, 13 százalékon áll a közös listás szövetség. A kisebb pártok közül a Demokratikus Koalíció február vesztese, Gyurcsány Ferencék támogatottsága immáron csupán 7 százalék. Az LMP és a Momentum továbbra is fej-fej mellett, 4 százalékon áll, 1-1 százalékponttal javítani tudott viszont helyzetén a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (3 százalék) és a Mi Hazánk (2 százalék), ami azt jelenti, hogy mindkét párt visszatért a decemberi támogatottsági szintjére. További 2 százalék egy, a felsoroltakon kívüli pártra adná a voksát, ha a választásokat most vasárnap tartanák.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Négy intézet, az IDEA, a Nézőpont, a Publicus és a Závecz Research publikált februárról származó országos reprezentatív pártpreferencia-kutatási adatokat. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességben 32 százalék (1 százalékponttal alacsonyabb, mint januárban), az IDEA (31 százalék) és a ZRI (32 százalék) nagyjából az átlagnak megfelelően mérte a kormánypártokat, a Publicus (25 százalék) alábecsülte, a Nézőpont pedig a többinél magasabbra becsülte (40 százalék) őket.

A Jobbik átlagos támogatottsága februárban 10 százalék, amely megfelel a januári adatnak. A Nézőpont 8 százalékot mért a továbbra is második legnépszerűbb pártnak, a többi intézet pedig az átlagnak megfelelő 10 százalékot. Az MSZP és a Párbeszéd közös listája szintén a januárihoz hasonló, 8 százaléknyi táborral rendelkezik a választókorú népességen belül, a Nézőpont 7, a Závecz 8, az IDEA és a Publicus pedig 9 százalékot becsült a szocialistáknak.

Megtartotta átlagos, 5 százalékos támogatottságát a Demokratikus Koalíció, melynek szavazóbázisát a Publicus 3, a Nézőpont 4, az Závecz 5, az IDEA pedig 6 százalékra taksálta. Az LMP és a Momentum 3-3 százalékon áll (utóbbi részéről ez 1 százalékpontos javulás), a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága 2, a Mi Hazánké pedig 1 százalékos. A válaszadók átlagosan 38 százaléka nem tudta vagy nem akarta megnevezni, mely pártot támogatja.

Legvalószínűbb listás eredmények

A januárinál 1 százalékponttal alacsonyabb, 50 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága a biztos szavazók körében a közvélemény-kutatások átlaga szerint: az IDEA 47, a Závecz 49, a Publicus 50, míg a Nézőpont 54 százalékot mért a kormánypártoknak.

A Jobbik és az MSZP-P támogatottsága ezen a viszonyítási alapon is megegyezik a januárival. Előbbi párt 15 százalékon áll, a Nézőpont 13, a ZRI 14, az IDEA és a Publicus pedig 17 százalékra becsülte támogatottságát. A 13 százalékos szocialisták is a Nézőpontnál a leggyengébbek, 11 százalékon állnak, míg az IDEA-nál 12, a Závecznél 14, a Publicusnál pedig 15 százalék a támogatottságuk.

1 százalékponttal csökkent a Demokratikus Koalíció támogatottsága, immáron csak 7 százalékon áll az MSZP-ből 2011-ben kiszakadt párt. A Publicus 5 százalékra becsülte a DK támogatottságát, míg a Nézőpont 6 százalékra, az IDEA-nál és a Závecznél pedig 9 százalákos a Gyurcsány-vezette formáció.
A 4-4 százalékon álló LMP és Momentum már nem szerezne mandátumot egy „most vasárnapi” választáson, és a 2 százalékról 3 százalékra javító Magyar Kétfarkú Kutyapárt sem. Az egykori jobbikos politikusok által alapított Mi Hazánk szintén növekszik, a januári 1 százalék helyett most 2 százalékos a tábora. A fentieken kívüli egyéb pártokat a népesség 2 százaléka választana.

Módszertan

Intézet Adatfelvétel ideje Adatfelvétel módja Minta-nagyság A választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisok
IDEA 2019. február 28. – március 4. CAWI – online kérdőíves interjú 2000 biztos szavazó pártválasztók
Nézőpont 2019. január 31. – február 22. TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 5000 aktív szavazók potenciális pártpreferenciája
Publicus 2019. február 13-20. CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú 999 biztos szavazók
ZRI 2019. február 3-10. CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú 1000 biztos pártválasztók