A decemberi közvélemény-kutatások összegzése

Az emberek fele szavazna a kormánypártokra.

 

Decemberi összegzés 

A decemberi országos közvélemény-kutatások alapján a kormányzó Fidesz-KDNP szövetség 50 százalékos listás eredményt érne el egy „most vasárnapi” választáson, amely, bár a közvéleménykutatók.hu novemberi összesítéséhez képest – az IDEA Intézet kutatásának figyelembevétele miatt – némi visszaesést jelent, 6 százalékponttal meghaladja a 2014-es szavazatarányát. Az egykori baloldali összefogás pártjainak együttes támogatottsága decemberben az előző havi 20 százaléknál 2 egységgel magasabb, a négy évvel ezelőtti választási eredményt azonban továbbra is csak alulról közelíti. Karácsony Gergely színrelépésével megállt az MSZP eróziója (a szocialisták támogatottsága novemberhez hasonlóan továbbra is 11 százalék) a DK és az Együtt pedig 1-1 százalékponttal növelni tudta bázisát. A Jobbik támogatottsága 1 százalékponttal, 16 százalékra csökkent, Vona Gábor pártja 5 százalékponttal gyengébb eredményre számíthat, mint 2014-ben. Az LMP tartja 7 százalékos bázisát, az előző választáson részt nem vett pártok közül a Momentum a szavazatok 2, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 1 százalékára számíthat, más pártokat a népesség 2 százaléka támogat.

 havi_osszesito-01

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

A decemberen végzett hét közvélemény-kutatás átlaga azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága – 1 százalékponttal csökkenve – 33 százalék. A Publicusnál 26, a ZRI-nél és az összesítésbe újonnan bekerült IDEA Intézetnél 33 százalék a kormánypártok támogatottsága, a Republikon 34, az Iránytű 35, a Századvég 36, a Nézőpont pedig 37 százalékra méri az Orbán Viktor által vezetett szövetséget.
A szocialista párt hosszú hónapok óta tartó lejtmenete megállt decemberben, az MSZP megtartotta novemberi, 7 százalékos bázisát. A Publicus 9, a Századvég, a ZRI és az IDEA 8, és a Republikon 7, az Iránytű 6, míg a Nézőpont 5 százalékra méri az MSZP-t.
A Jobbik szintén stagnál, továbbra is a népesség 11 százaléka támogatja a Vona-pártot. Az Iránytű 16, az IDEA 13 százalékot jósol a pártnak, míg a többi kutatócég továbbra is az átlag alatti eredményeket prognosztizál: a Republikon 10 százalékot, Publicus, a Századvég és a ZRI 9 százalékot, a Nézőpont pedig 8 százalékot.
Az LMP és a DK teljes népességbeli népszerűsége továbbra is hasonló, mindkét párt 5 százalékos tábort maga mögött tudva vághat neki a választási évnek. A Momentum, az Együtt, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt a szavazók 1 százalékára számíthat, a Liberálisok pedig néhol elérik az 1 százalékot, néhol nem.

havi_osszesito_kutatocegenkent-01

Legvalószínűbb listás eredmények

2 százalékpontot veszített támogatottságából novemberről decemberre a kormánypárt, amely még így is a biztos szavazók körében ezúttal 50 százalékon áll. A Republikon továbbra is messze az átlag feletti, 57 százalékos becslést ad a Fidesz-KDNP listás eredményére, míg a Századvég és a ZRI 52-52, a Nézőpont 51, az Iránytű 50, a Publicus 48 százalékot mér. Az innovatív módszertannal (közösségi médiában terjesztett kérdőíves felvétellel) dolgozó IDEA 38 százalékos listás eredményt jósol a Fidesz-KDNP-nek, amely pártszövetség átlageredményét is jelentősen, negatív irányba befolyásolja.
Az MSZP a teljes népességhez hasonlóan a választási eredményhez legközelebb eső becslések átlagát tekintve is stagnál, 11 százalékon áll. Legmagasabbra a Publicus és a Századvég méri a szocialistákat (15 és 14 százalék), az IDEA és a ZRI 12, a Republikon 11, a Nézőpont és az IDEA pedig 8-8 százalékot prognosztizál a pártnak.
A Jobbik egy százalékpontot rontva 16 százalékon áll. Az Iránytű 21, az IDEA 17, a Republikon és a Századvég 16-16, a Nézőpont, a Publicus és a ZRI 14 százalékot becsül Vona Gábor pártja számára.
A DK 1 százalékponttal, 7-ről 8 százalékra tudta növelni táborát, az LMP továbbra is 7 százalékon áll. A többi párt egyike sem érné el a parlamenti küszöböt, a Momentum és az Együtt 2 százalékos, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyformán 1 százalékon állnak, a Liberálisok pedig 0 százalékon.

havi_osszesito_kutatocegenkent-02

Módszertan

Az IDEA közösségimédia-alapú mérése december 18-21 között 1000 fő megkérdezésével; Iránytű telefonos mérése 1000 fő megkérdezésével 2017. december 6-12. között; a Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. december 1-18. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. december 8-13. között 1005 fő megkérdezésével; a Republikon Intézet telefonos kutatása 2017. december 10-20. között 1000 fő megkérdezésével; a Századvég 1000 fős, telefonos adatfelvétele 2017. december 27 és január 2. között; míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2017. december 6-14. között szintén 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: IDEA – biztos szavazók; Iránytű – pártot választani tudó biztos szavazók; Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; Republikon – pártválasztók; Századvég – biztos szavazó pártválasztók; ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.