2017. júliusi kutatási eredmények – Republikon

Június után tovább csökkent az MSZP támogatottsága, a Fidesz pedig ismét növelte szavazóinak számát – derül ki a Republikon Intézet 24.hu számára készült júliusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A teljes népességben és a pártválasztók között is növelte támogatottságát a Fidesz 3, illetve 2 százalékponttal – derül ki a Republikon Intézet júliusi felméréséből. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárt mára kiheverte az elmúlt hónapok botrányait, és népszerűsége újra elérte a februári – vagyis a CEU- és a civiltörvény körüli tiltakozásokat megelőző – szintet. Azaz újra elmondható, hogy a pártválasztók több mint fele (51 százaléka) a Fideszre voksolna egy most vasárnapi választáson, az összes megkérdezett közül pedig 30 százalék.
  • A pártválasztók között a Fidesz tábora 49 százalékos, az MSZP 17, a Jobbik szintén 17, az LMP 5, a DK 4, a Momentum 3, az Együtt 2, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt 1 százalékon áll. A kutatás szerint a pártválasztók között jelentősen, 4 százalékponttal emelkedett a Fidesz támogatottsága (45-ről 49 százalékra), ami mögött az állhat, hogy bár több lett a bizonytalan, nem a kormánypárt hívei bizonytalanodtak el, hanem a baloldali és liberális pártok támogatói. Gyurcsány Ferenc pártja a Republikon havi kutatásainak kezdete óta most először nem éri el az 5 százalékot a pártválasztók között, és az LMP is először előzi meg a DK-t – derül ki a kutatásból.
  • Valamelyest – egy százalékpontot a teljes népességben és a pártválasztók között is – erősödött a Jobbik, míg az előző hónap után tovább csökkent az MSZP támogatottsága. A szocialista párt a teljes népességben már csak 8, a pártválasztók között 15 százalékon áll, ez egy, illetve két százalékponttal kevesebb, mint júniusban. Valamelyest – egy százalékpontot a teljes népességben és a pártválasztók között is – erősödött a Jobbik, míg az előző hónap után tovább csökkent az MSZP támogatottsága. A szocialista párt a teljes népességben már csak 8, a pártválasztók között 15 százalékon áll, ez egy, illetve két százalékponttal kevesebb, mint júniusban.
  • Vagyis úgy fest, hogy Botka László továbbra sem segít pártján, az MSZP ma – a tavaszi erősödés után – ugyanúgy áll a pártválasztók között, mint februárban. Mindez azt is jelenti, hogy ismét a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, ez legutóbb januárban, Botka miniszterelnök-jelöltsége előtt volt így. A Jobbik a teljes népességben 10, a pártválasztók között 18 százalékot mondhat magáénak. A kisebb pártok támogatottságában nem történt érdemi változás: a Momentum erősödni ugyan nem tudott az előző hónaphoz képest, de stabilizálta helyzetét, és továbbra is megelőzi a baloldali-liberális oldal kis pártjait: az Együttet, a Párbeszédet, a Liberálisokat, és nem sokkal marad el a pártválasztók között 4-4 százalékon álló Demokratikus Koalíció és LMP mögött.

Republikon, Tovább erősödött a Fidesz, bajban az MSZP

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30% + 3 % 51% + 2 %
MSZP 8% — 1 % 15% — 3 %
DK 3% + 1 % 4% +/-0%
Együtt 1% +/-0% 2% +/-0%
Párbeszéd 0% +/-0% 1% +/-0%
LMP 3% +/-0% 4% — 1 %
Jobbik 10% + 1 % 18% + 1 %
Liberálisok 1% +/-0% 1% +/-0%
MKKP 0% +/- 0 % 0% +/-0%
Momentum 2% +/- 0 % 3% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
42% — 4 % 1% + 1 %

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2017. július