2016. augusztusi kutatási eredmények – Republikon

A nyár utolsó hónapjában emelkedett a Fidesz támogatottsága, míg a baloldali pártok támogatottsága nem változott jelentős mértékben egyik irányba sem  – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, augusztusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Republikon Intézet augusztusi felmérésének eredményéből kiderül, hogy a nyár utolsó hónapjában emelkedett a Fidesz támogatottsága, míg a baloldali pártok támogatottsága nem változott jelentős mértékben egyik irányba sem.
  • A teljes népességet a nyár utolsó hónapjában is nagyfokú inaktivitással lehet jellemezni: a válaszadók csupán 57 százaléka tudott és akart megnevezni olyan pártot, amelyre szavazna. A teljes népesség körében a Fidesz 28, a Jobbik 10 az MSZP 9 százalékon áll. A válaszadók 3-3 százaléka támogatná a DK-t és az LMP-t, 2 százaléka az Együttet, további 1 százalékuk pedig a Liberálisokra voksolna.
  • A pártválasztók körében a Fidesz 47 százalékon, a Jobbik 18, az MSZP 17 százalékon áll. A baloldali pártok nagyjából megőrizték az előző hónapban mért támogatottságukat – az LMP 5, az Együtt 3 százalékon áll. A Liberálisokat és a PM-et az említett csoport 1-1 százaléka támogatná egy most vasárnapi választáson. A baloldali pártok közül a DK támogatottsága hibahatáron belüli csökkenést mutat: Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága a pártválasztók körében 6 százalék, ami 2 százalékpontos csökkenést jelent a júliusi eredményekhez képest.

Republikon, A politikai közhangulat 2016 augusztusában

Republikon_augusztus

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 28% + 4 % 48% + 5 %
MSZP 9% +/-0% 18% +/-0%
DK 3% — 1 % 5% — 2 %
Együtt 2% + 1 % 3% + 1 %
PM 0% +/-0% 0% — 1 %
LMP 3% +/-0% 5% +/-0%
Jobbik 10% — 1 % 19% — 2 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 45% — 3 % 2% — 1 %

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2016. augusztus utolsó hete