2022. márciusi kutatási eredmények – Publicus

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából március 7-11. között 1001 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a kormány és az ellenzék támogatottságát. Ha most vasárnap országgyűlési választások lennének, a válaszadók 33 százaléka a Fidesz-KDNP szövetségre, 31 százaléka pedig az Egységben Magyarországért szövetségre szavazna – az összes megkérdezett körében. A Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága egy, a MI Hazánk Mozgalomé kettő százalék; az összes egyéb párt összesen egy százaléknyi támogatottsággal bír. A bizonytalanok aránya 32 százalék.

Összefoglaló

Az ukrajnai orosz invázió hatására elbizonytalanodás volt megfigyelhető mindkét politikai oldal támogatói között, azonban az markánsabb volt az ellenzéki szavazók körében – azt tükrözik az invázió első hetében mért adatok. Az orosz agresszió második hetében mért adatok érdemi visszakorrigálást mutatnak. A korábban bizonytalanná vált ellenzéki szavazók visszatalálnak az Egységben Magyarországért szövetséghez, míg a kormánypártok táborát megosztja a Fidesz-KDNP agresszióhoz való viszonyulása, és ez lassú eróziót okoz körükben.

Hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) a 2022-es országgyűlési választásokon szövetségben indul az “Egységben Magyarországét” névvel, így a Publicus Intézet a kampányidőszakban ezekről nem, csak a hivatalos indulókról közöl adatot.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatóak.

 

Publicus, Pártok támogatottsága — 2022. március

 

 

 

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2022. március 7 – 11.