2022. januári kutatási eredmények – Republikon Intézet

A teljes népesség 41 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP listájára, és 40 százalék az Egységben Magyarországért, azaz az ellenzéki összefogás listájára. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a szavazatok 3 százalékát, a Mi Hazánk a szavazatok 2 százalékát birtokolja. A bizonytalanok aránya 14 százalék. – derül ki a Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Januárban eddigi kutatásainktól eltérően nem az egyes pártok, hanem a pártlisták népszerűségét mértük. Így azoknak a politikai alakulatoknak a támogatottságát vizsgáltuk, amelyekre ténylegesen szavazni lehet majd a választáson.
  • A teljes népesség 41 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP listájára, és 40 százalék az Egységben Magyarországért, azaz az ellenzéki összefogás listájára. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a szavazatok 3 százalékát, a Mi Hazánk a szavazatok 2 százalékát birtokolja. A bizonytalanok aránya 14 százalék.
  • A pártválasztók körében teljesen fej-fej mellett a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért listája, mindkét formációra 47 százalék szavazna. Az MKKP és a Mi Hazánk támogatottsága 3-3 százalék.
    Igazán szoros választási verseny körvonalazódik az adatokból. A Fidesz támogatottsága nagyjából a 2018-as szintjéhez közelít, az ellenzék pedig hasonló nagyságú réteget tud megszólítani, így a különbség a két párt között hibahatáron belül mozog.
  • A bizonytalanok aránya 24 százalékról 14 százalékra csökkent, egyfelől az áprilisi választás közeledte és a mezőny stabilizálódása miatt, másfelől a kutatásban az ellenzéki lista egységesítése is egyszerűbbé tette a válaszadást. A bizonytalan szavazatokból a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért egyaránt profitál.

Republikon, Egyre szorosabb a verseny

 

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2021. január 19-24.