2022. januári kutatási eredmények – Alapjogokért Központ

A Fidesz-KDNP országos listáját a biztos szavazók 49 százaléka támogatja, míg a hat baloldali párt közös listáját csak 44 százalékuk – derül ki az Alapjogokért Központ friss közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

A január közepén végzett felmérés adatai alapján tehát a kormánypártok mérsékelt, de stabil előnyt tudhatnak magukénak, míg a Mi Hazánk 4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékot szerezne „egy most vasárnap esedékes választáson”.
Az országosan reprezentatív felmérés a magyarországi lakcímmel rendelkezők várható választási magatartását mérte fel, kiemelt figyelmet szentelve annak, hogy melyik szervezet vagy pártszövetség országos listáját támogatnák a válaszadók. A január 17-19. között rögzített adatokból kiderül, hogy a választójogukkal élni szándékozók közül minden második megkérdezett a Fidesz-KDNP listájára voksolna egy „most vasárnap esedékes választáson”. A kormánypártokat 2018 áprilisában a belföldi, választáson megjelent szavazók 47 százaléka támogatta, 2022 január
közepén pedig 49 százalékuk tenne ugyanígy az adatok szerint.

Ezzel szemben a hat baloldali párt közös listájának népszerűsége a biztos szavazók körében
44 százalék volt az adatfelvételkor. A kisebb ellenzéki pártok közül sem a Mi Hazánk (4 százalék), sem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (3 százalék) nem jutna be a parlamentbe az év eleji adatok alapján.

Mindez azt jelenti, hogy a kormányzó pártszövetség egy 5 százalékpontos, mérsékeltnek mondható, de stabil előnyt tudhat magáénak a Gyurcsány Ferenc által csak „kapitánynak” nevezett Márki-Zay Péter vezette baloldali listával szemben – így nyolcpárti parlament alakulna, vélhetően a Fidesz-KDNP-s képviselők abszolút többségével.

Módszer

  • Adatfelvétel ideje: 2021. január 17. – január 19.
  • CATI – telefonos kérdőíves interjú
  • Mintanagyság: 1000 fő
  • Mintavételi hiba: +/- 3,1 százalék