2022. februári kutatási eredmények – Republikon

Ha azt nem is tudni, hogy az orosz–ukrán háború miként változtatta meg a belpolitikai erőviszonyokat, ... az látszik: alig történt változás január óta, továbbra is kiélezett a verseny a Fidesz és az Egységben Magyarországért között" - emeli ki a Republikon februári közvélemény-kutatását elsőként közlő telex.hu.

Összefoglaló

 • Februárban továbbra is kiélezett a verseny a Fidesz és az Egységben Magyarországért között. A teljes népesség körében mind a Fidesz, mind az Egységben Magyarországért 1-1 százalékpontot csökkent január óta. A Fidesz jelenleg 40, az ellenzéki lista 39 százalékon áll. Az MKKP 3 százalékról kettőre csökkent, a Mi Hazánk 2 százalékról 3-ra nőtt a teljes népesség körében.
  A bizonytalanok aránya 2 százalékponttal nőtt, jelenleg 16 százalék.
  A pártválasztók körében jelenleg a Fidesz 48., az ellenzéki összefogás 46 százalékon áll. Az MKKP és Mi Hazák továbbra is 3-3 százalék támogatottsággal bírnak a pártválasztók körében.
 • Összességében kevés változás tapasztalható az erőviszonyokban januárhoz képest, minden változás hibahatáron belül mozog. A bizonytalanok aránya a kampányhajrában enyhén növekedett; ebből feltételezhetjük, hogy ha nem történik drasztikus változás, ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni.
  Ha most vasárnap lennének a választások, két lista kerülne be a parlamentbe, a Fidesz és az Egységben Magyarországért listája. Jelenleg az MKKP és a Mi Hazánk nem kerülnének be a parlamentbe, de a hátralévő időben ez is változhat.
  A választás végkimenetele szempontjából fontos lesz, hogy a saját tábor mozgósítása mellett ki tudja megszólítani a bizonytalanokat is.
 • Ebben a hónapban felmértük, mennyire tartják fontosnak a választók, hogy az Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közötti miniszterelnök-jelölti vita megrendezésre kerüljön. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen szoros választási versenyben kiemelten fontos lenne egy jelölti vita.
  A teljes népesség közel kétharmada tartja fontosnak a vitát. A Fidesz szavazók egyharmada szerint fontos lenne a vita megtartása. A fideszes válaszadók 38 százaléka egyáltalán nem tartja fontosnak. Az Egységben Magyarországért szavazók 92 százaléka tartaná fontosnak, hogy legyen vita.
 • A bizonytalanok kétharmada, 66 százaléka fontosnak tartaná, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita. Mindössze 19 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a vita megtartása nem lenne fontos.
  Látható, hogy a magyar népesség túlnyomó többsége szeretné, ha megrendezésre kerülne a miniszterelnök-jelölti vita. Az ellenzéki oldalon egyöntetű a vélemény ezzel kapcsolatban, a Fidesz tábora megosztott.

Republikon, Ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni

 

 

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2021. február 18-24.