2022. áprilisi kutatási eredmények – Medián

A választások utáni első közvélemény-kutatásában a Medián kimagasló Fidesz-előnyt mért – mindezt a győzteshez húzás jelenségével is lehet magyarázni.

MEDIÁN: Medián: az áprilisi választás után tovább nőtt a Fidesz támogatottsága

Összefoglaló

  • Az országgyűlési választások után közel egy hónappal a Medián felmérésében a Fidesz támogatottsága a teljes népességben 48 százalék, a legerősebb ellenzéki párt a Mi Hazánk Mozgalom 8 százalékkal, őket követi a DK 7 százalékkal, és a Momentum Mozgalom 6 százalékkal. A parlamentbe nem bejutó MKKP-nak 5 százalékos a támogatottsága jelenleg, a Jobbik és Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyaránt 3-3 százalékos támogatottságú; az MSZP 2, az LMP és a Párbeszéd 1-1 százalékot érne el.

    A biztos szavazók táborában a Fidesz most mért támogatottsága még a választáson elért listás eredményt is meghaladja, 60 százalék szavazna a kormánypártra. A legerősebb ellenzéki párt a Momentum Mozgalom, 8 százalékos támogatottsággal, őt követi a DK és a Mi Hazánk egyaránt 7 százalékkal. Az MKKP 6 százalékos támogatottságú, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom 3-3 százalékos; az MSZP 2, az LMP és a Párbeszéd 1-1 százalékot érne el.

 

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1100 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2022. április vége