2022. április-májusi kutatási eredmények – IDEA

Az IDEA Intézet április végi – május eleji közvélemény-kutatásában magabiztos a kormánypártok előnye, a második legnépszerűbb párt a Demokratikus Koalíció, őket pedig a Mi Hazánk Mozgalom követi.

 

Összefoglaló

 

A teljes népességben a Fidesz-KDNP támogatottsága 43 százalékos, a kormánypárton kívül nincs olyan párt, ami 10 százalék feletti népszerűséget ért el az IDEA Intézet kutatásában. A legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció, 9 százalékos támogatottsággal, őket követi a parlamentbe frissen bekerült Mi Hazánk Mozgalom, 7 százalékkal. A Momentum Mozgalom és a Jobbik 5-5 százalékot ért el a teljes népességben, az MKKP 3 százalékon áll, az MSZP 2 százalékon. A Párbeszédre, az LMP-re, és egyéb pártokra a teljes népesség 1-1 százaléka szavazna, 23 százalék nem tud pártot választani, vagy titkolta preferenciáját.

 

A biztos szavazók bázisán a Fidesz-KDNP 57 százalékos eredményt érne el, az ellenzék legerősebb pártja a Demokratikus Koalíció 12 százalékkal, a harmadik legerősebb párt a Mi Hazánk Mozgalom, 8 százalékos támogatottsággal. A Momentum Mozgalom 7, a Jobbik 6 százalékon áll, az MKKP támogatottsága 4 százalékos. Az MSZP és a Párbeszéd 2-2 százalékos támogatottságú, az LMP és egyéb pártokat 1-1 százalék választaná a kutatás szerint.

 

 

Módszer

  • Adatfelvétel ideje: 2022. április 29 – május 9.
  • CAWI - online kérdőíves interjú
  • Mintanagyság: 2000 fő
  • Mintavételi hiba: +/- 2,2 százalék