2021. szeptemberi kutatási eredmények – IDEA

A kormánypárt támogatottsága tovább nőtt a biztos szavazók között, már csak 1 százalékponttal marad el az 50%-os támogatottságtól. Az MSZP elérte a parlamenti belépési küszöböt, a Momentum pedig veszített támogatottságából az IDEA Intézet szeptemberi kutatása szerint.

Összefoglaló

  • Az előző méréshez képest mindkét nagy politikai tömb listájának támogatottsága nőtt, egyaránt 1-1 százalékponttal. Az ellenzéki pártok közös listája 39, a Fidesz-KDNP 38 százalékon áll. A választáson biztos résztvevők között ismét vezet a Fidesz-KDNP, az előző felméréshez képest 1 százalékponttal növelte támogatottságát, akárcsak az egyesült ellenzék. A Fidesz-KDNP a biztos szavazók között 49%-ot érne el, az ellenzék 48%-os eredményét megelőzve.
  • Az egyes pártok támogatottságában a Momentum esetében történt csökkenés, a teljes népességben 1, a biztos szavazók között 2 százalékponttal csökkent, ami az idei évben a legalacsonyabb támogatottsága a pártnak. A teljes népességben 5%, a biztos szavazók között 7%-os eredményt érne el a párt. Az LMP 1 százalékpontos növekedést könyvelhetett el az ezt megelőző eredményhez képest, így 2%-on áll a teljes népességben, és a biztos szavazóknál is.
  • A nyár végén beinduló politikai szezon mindkét nagy tábort megmozgatta, ezt mutatja az ismeretlen preferenciájúak arányának két százalékpontos csökkenése, a jelenlegi 26% az IDEA Intézet idei legalacsonyabb mérése. Ennek következtében emelkedett a kormánypárt és az ellenzék támogatottsága, a biztos szavazók között a Fidesz-KDNP, míg a teljes népesség tekintetében az ellenzék vezet.

IDEA, Beinduló kampány, koncentrálódó szavazók – 2021. szeptember

 

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% + 1% 48% + 1%
MSZP-P 7% + 1% 7% +/- 0%
DK 11% +/- 0% 16% +/- 0%
Mi Hazánk 3% +/- 0% 3% +/- 0%
LMP 2% + 1% 2% +/-0 %
Jobbik 9% +/- 0% 13% +/-0 %
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 3% +/- 0% 3% +/- 0%
Momentum 5% - 1% 7% - 2%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
26% - 2% 1% + 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2021. augusztus 31 – szeptember 07.