2021. márciusi kutatási eredmények – Nézőpont

A teljes népességen belül a kormánypártok és a baloldali ellenzék tábora is csökkent, de a Fidesz-KDNP szimpatizánsai továbbra is jóval aktívabbak, mint a baloldali közös lista szimpatizánsai – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Közel egy évvel a választások előtt a teljes felnőtt népességben fej-fej mellett van a kormánypártok (38 %) és a baloldali ellenzék tábora (37 %). Az ismeretlen preferenciával rendelkezők tábora 22 %, ez másfélszerese a tavaly decemberi 14 %-os aránynak.Nem szerezne parlamenti képviseletet az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom sem, egy-egy százalékon állnak jelenleg a teljes népességben és a várható választási eredményt tekintve is. Az ISZOMM nem éri el az egyszázalékos határt.
  • Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat akkor a Fidesz-KDNP 53, a baloldali közös lista pedig 44 %-ot érne el. Nem szerezne parlamenti képviseletet az MKKP (1 %), a Mi Hazánk Mozgalom (1 %) és az ISZOMM, sem. Utóbbi jelenleg nem éri el az 1 %-ot. Az egyéb pártok népszerűsége hosszú távon azonban növekedhet, ugyanis a felnőttkorúak 54 %-a szerint szükség van olyan ellenzéki pártra, ami nem köt szövetséget Gyurcsány Ferenccel. Minden második kormányfő munkájával elégedetlen (48 %) vágyik olyan ellenzéki pártra, amely nem köt szövetséget a DK elnökével.

Nézőpont, Fidesz előny az aktívak körében, de növekvő bizonytalan tábor

 

 

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,16 %

Adatfelvétel ideje

2021. március 8-9.