2021. januári kutatási eredmények – Nézőpont

A Fidesz–KDNP szimpatizánsai továbbra is jóval aktívabbak, mint a baloldali közös lista támogatói – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, még a milliós vakcinaszállítmány bejelentése előtt készült közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • 2020 decembere óta a Nézőpont Intézet a baloldali közös lista népszerűségét egyben méri és nem a hat párt (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik) támogatottságát külön-külön, mivel azok deklarálták közös indulásukat a következő voksoláson. Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor 52 százalékot érnének el a kormánypártok, a baloldali közös lista pedig 45-öt. A Fidesz–KDNP és a baloldali közös lista is minimálisan tudott javítani a várható választási eredmény bázisán. Mindez annak köszönhető, hogy a kis pártok egyre kevésbé számottevőek mind a teljes népességen belül, mind pedig egy választási helyzetet modellező szituációban. A teljes népességen belül jóval szorosabb az állás, ott 41-40-re vezet a Fidesz–KDNP a hat baloldali pártot felvonultató szövetséggel szemben. Decemberhez képest a teljes népességen belül nőtt az ismeretlen preferenciával rendelkezők aránya 14-ről 17 százalékra, nem változott viszont a baloldali közös lista, illetve a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak aránya csupán jóval a hibahatáron belül módosult.
  • Nem szerezne parlamenti képviseletet az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom sem, egy-egy százalékon állnak jelenleg a teljes népességben és a várható választási eredményt tekintve is. Az ISZOMM nem éri el az egyszázalékos határt.

Nézőpont, Fidesz előny, elsősorban az aktívak körében

 

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,16 %

Adatfelvétel ideje

2021. január 18-20.