2021. augusztusi kutatási eredmények – Nézőpont

A Fidesz nyerte meg az augusztust. A fokozódó pártpolitikai versenyben a bizonytalanok aránya csökkent, de a teljes népességben 3, a legvalószínűbb listás eredményben pedig 6 százalékpontos a kormánypárt előnye – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív augusztusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A teljes felnőtt népességben a júniusi 40 %-ról 45 %-ra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora, míg a baloldalé 36-ról 42 %-ra. Júniusban 1, augusztusban már 3 százalékpontos a különbség a két lista között. A nyár során az ismeretlen preferenciájúak aránya 22-ről 11 %-ra csökkent, miközben a más pártokra szavazók aránya változatlanul 2 %.
  • Júniushoz hasonlóan a választási részvételüket biztosra ígérők 52 %-a szavazna a kormánypártok közös listájára. Nyáron a baloldali közös lista támogatottsága 3 százalékponttal emelkedett 46 %-ra. A Fidesz 6 százalékpontos előnye miatt egyértelmű: ha most vasárnap lenne a választás, az ismét a Fidesz győzelmét hozná. A más pártokra szavazók aránya a júniusi 5-ről 2 %-ra csökkent.

Nézőpont, A Fidesz nyerte meg az augusztust

 

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,16 %

Adatfelvétel ideje

2021. augusztus 23-25.