2020. szeptemberi kutatási eredmények – ZRI-Závecz

A Fidesz, illetve az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt összesített támogatottsága nagyon közel áll egymáshoz – derül ki a Závecz Research legfrissebb pártpreferencia-eredményeiből.

Összefoglaló

  • A Fidesz, illetve az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt összesített támogatottsága nagyon közel áll egymáshoz: a teljes választókorú népesség körében 34-32-re, a biztos pártválasztók között 50-47-re vezet a kormánypárt. A Fidesz előnye, hogy szavazótábora régóta stabil nagyságában és többé-kevésbé összetételében is.
  • Az ellenzéki egység viszont mostanában formálódik. Amíg a Fidesz táborának szociológiai, demográfiai összetétele önmagában eléggé kiegyenlített, addig az ellenzéki pártok együttesen tudják biztosítani a széles társadalmi beágyazottságot. A DK és az MSZP a 60 év feletti szavazók körében kedvelt, mindkét párt a teljes népességen belüli támogatottsági arányának közel dupláját éri el ebben a csoportban (18 illetve 9 százalékot). A Momentum kifejezetten népszerű a 30 év alattiak között, e korcsoportban a Fidesz mögött a második helyen áll – 13 százalékkal. A Jobbik a harmincas, negyvenes korosztályban kedveltebb az átlagosnál, itt 9 százalék támogatja. Az ellenzéki pártok szavazótáborai iskolai végzettség szerint is különböznek valamelyest: a Jobbik leginkább a szakmunkás végzettségűek körében kedvelt, a DK és a Momentum az érettségizettek körében – a támogatottsági arányok másfélszeresei a teljes népességen belül mért arányoknál. A települési sajátosságok közül kiemelendő, hogy az ellenzéki pártok zömének főleg a városokban erős a beágyazottsága. Az MSZP a fővárosban erős (9%), a DK a kis- és közepes városokban (14%), a Momentum mindegyik várostípusban (9-10%). A Jobbik a kisvárosok mellett leginkább a falvakból tudja hozni az ellenzéki együttműködésbe a szavazókat – 10-10 százalékot.

ZRI-Závecz, Fidesz 34 százalék, együttműködő ellenzék: 32 százalék

 

Módszer

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. szeptember 7-18.