2020. novemberi kutatási eredmények – IDEA

A Fidesz-KDNP támogatottsága mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent valamelyest. Az ellenzéki oldalon érdemi pártpreferencia-átrendeződés nem történt - derül ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből.

Összefoglaló

  • A Fidesz–KDNP választottsága a teljes felnőtt népesség körében az előző havi 34 százalékról 32 százalékra csökkent. A választókorú népességen belül továbbra is a DK a legtámogatottabb párt (11%). A képzeletbeli ellenzéki rangsor második helyén két párt található: a Momentum Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Jelen állás szerint önállóan egyetlen párt jutna még be a parlamentbe, az MSZP, amelynek támogatottsága szinte az egész 2020-as évben változatlan, 5 százalék a teljes választókorú népességen belül. 2020. október végén a kisebb pártok (LMP, MKKP, Mi Hazánk, Párbeszéd) mindegyike egyaránt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népességben. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya 28 százalék.
  • A kormányzópártok támogatottsága a biztos szavazó pártot választók körében szintén 2 százalékponttal csökkent, így jelenleg 48 százalékon áll. Az ellenzéki térfélen lényeges pártpreferencia-átrendeződés nem történt. A biztos szavazó pártot választóknál sem a Momentum, sem a Jobbik támogatottsága nem változott (10, illetve 8 százalék). Az MSZP támogatottsága 6 százalék a biztos szavazó pártot választók körében. A kisebb pártok (MKKP, Mi Hazánk, Párbeszéd) a választáson biztosan részt vevő pártot választóknál is 2 százalékos támogatottsággal rendelkeznek. A Lehet Más a Politika 3 százalékon áll.

IDEA, Az ellenzék össztámogatottsága magasabb, mint a kormánypártoké

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% - 2% 48% - 2%
MSZP-P 7% +/- 0% 8% +/-0 %
DK 11% - 1% 17% +/-0 %
Mi Hazánk 2% +/- 0% 2% +/- 0%
LMP 2% +/- 0% 3% + 1%
Jobbik 7% + 1% 8% +/-0 %
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 2% +/- 0% 2% +/-0 %
Momentum 7% +/- 0% 10% +/-0 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
30% + 2% 2% + 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. október 31 - november 5.