2020. márciusi kutatási eredmények – IDEA

A teljes felnőtt népesség körében márciusban a kormánypártok támogatottsága 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék- derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Az előző hónaphoz képest az előbbi rétegben nincs változás, míg a biztos szavazó pártválasztóknál hibahatáron belüli az elmozdulás mértéke. Ez utóbbi emelkedésből messzemenő következtetést nem lehet levonni a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozó kormányzati válságkezelés megítélését illetően. A politikatudományi szakirodalom is szakaszosan tárgyalja az inkumbens kormánypárt népszerűségével kapcsolatos várakozásokat, függően attól, hogy a válságkezelés mely időszakáról beszélünk. A koronavírus-járvány kapcsán is leginkább középtávon várható változás a pártpreferenciákban.
  • A tételt visszatükrözik az ellenzéki pártok támogatottságának stagnálása is, és rövid távon sem utóbbiak változására kell számítani. Március második felében egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 10 százalékot (-1), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot (-) kapna. A Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll (–), utóbbiak 9 százaléka szavazna (-1) a pártra. A Jobbik támogatottsága változatlan (6%; 9%). A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében (6%), míg a biztos szavazó pártválasztók között hajszállal növelte (+1) a támogatói táborát. A Mi Hazánk, az LMP teljes népesség 2%-át tudhatja maga mögött, az ökopártot, a Párbeszédet, a Magyar Kétfarkú Kutyapártot a biztos szavazó pártot választók 2–2 százaléka támogatja.

IDEA, Nem csökkenő Fidesz-KDNP, stabil főpolgármesteri rokonszenv

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30% +/- 0% 49% + 2%
MSZP-P 7% +/- 0% 9% + 1%
DK 10% — 1% 16% +/-0 %
Mi Hazánk 2% — 1% 3% +/-0 %
LMP 2% +/- 0% 2% — 1%
Jobbik 6% +/- 0% 9% +/-0 %
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 1% — 1% 2% — 1%
Momentum 6% +/- 0% 9% — 1%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
36% + 3% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. március 17-20.