2020. március végi kutatási eredmények – Publicus

A koronavírus okozta helyzet érdemi változásokat hozott a pártok támogatottságában – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP támogatottsága két héttel ezelőtt mérthez képest egy százalékpontot növekedett, így 30 százalék. Az MSZP-P támogatottsága a múlt havi egy százalékpontot növekedés után most egy százalékpontot csökkent, 7 százalék. A Jobbik elmozdult visszacsúszott a mélypontjára, egy százalékpontos csökkenéssel, támogatottsága 6 százalék. A DK támogatottsága egy százalékpontot csökkent, így a hónap végére, 8 százalék. A Momentum támogatottsága a két héttel ezelőtt mérthez képest öt százalékpontot csökkenve 3 százalék. Az LMP támogatottsága egy százalékpontot csökkenve, 1 százalékos, a Kétfarkú Kutya Párté változatlan, így 1 százalékos. A Mi Hazánk Mozgalom a támogatottsága is 1 százalék. A bizonytalanok aránya a múlt havi csökkenés után hat százalékpontot növekedett és 41 százalék.
  • A 2019-es októberi önkormányzati választásokon együttműködő ellenzéki erők összesített támogatottsága az előzőt három hónapban folyamatosan, összesen 5 százalékpontot növekedett, így az összes megkérdezett körében hibahatáron túlra növekedett a különbség a két oldal között. Azonban a koronavírus-helyzet okán az elmúlt hónapokban, elsősorban a bizonytalanok köréből gyűjtött szavazói bázis nem tudott megszilárdulni, és újra bizonytalanná vált – összességében kilenc százalékpontot csökkent az önkormányzati választásokon együttműködő ellenzéki erők összesített támogatottsága. Ebben a változásban a legnagyobb tényező a Momentum öt százalékpontos zuhanása, a többi érintett párt 1-1 százalékponttal csökkent.

Publicus, Pártok támogatottsága — 2020 március vége

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30% + 1% 52% + 4%
MSZP-P 7% — 1% 11% — 1%
DK 8% — 1% 13% — 1%
Mi Hazánk 1% +/- 0% 2% + 1%
LMP 1% — 1% 2% +/- 0%
Jobbik 6% — 1% 10% +/- 0%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 1% +/- 0% 2% + 1%
Momentum 3% — 5% 4% — 8%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
43% + 8% 4% + 4%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1003 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2020. március 17-21.