2020. májusi kutatási eredmények – Publicus

A Jobbikon kívül minden ellenzéki pártnak nőtt a támogatottsága – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, Népszavának készített közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP támogatottsága az összes megkérdezett körében, a múlt havi egy százalékpontos csökkenés után egy százalékpontot emelkedett, így 30 százalék. Az MSZP-P támogatottsága az összes megkérdezett körében harmadik hónapja változatlan, 7 százalék. A Jobbik a múlt havi, egy százalékpontos növekedés után ugyan ennyit csökkent, támogatottsága 6 százalék, ezzel visszakerült mélypontjára. A DK támogatottsága az összes megkérdezett körében a múlt havi változatlanság után egy százalékpontot növekedett, így 9 százalék. A Momentum támogatottsága az márciusban mért öt százalékpontos csökkenés után múlt hónapban két, most újabb két százalékpontot növekedett, így 7 százalék. Az LMP támogatottsága nem változott, 1 százalékos, csakúgy mint a Kétfarkú Kutya Párté. A Mi Hazánk Mozgalom a támogatottsága is változatlan, így az nem érte el az 1 százalékot. A bizonytalanok aránya a két hónappal ezelőtti, hat százalékpontos növekedés után most három százalékpontot csökkent, 38 százalék.
  • A Fidesz-KDNP a biztos szavazó, pártválasztók körében egy százalékpontot csökkenve, 50 százalék. Az MSZP-P a biztos szavazó, pártválasztók körében egy százalékpontot emelkedve, 12 százalék. A Jobbik a biztos szavazók pártválasztók körében is egy százalékpontot csökkenve 8 százalék. A biztos szavazó pártválasztók körében a DK három százalékpontot növekedve, 16 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Momentum négy százalékpontot növekedett, és így 11 százalék. A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók.

Publicus, Pártok támogatottsága — 2020 május

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30% + 1% 50% — 1%
MSZP-P 7% +/- 0% 12% + 1%
DK 9% + 1% 16% + 3%
Mi Hazánk 0% +/- 0% 1% +/- 0%
LMP 1% +/- 0% 1% — 1%
Jobbik 6% — 1% 8% — 2%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 1% +/- 0% 2% +/- 0%
Momentum 7% + 2% 11% + 4%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
39% — 3% 0% — 4%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

998 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2020. május 18-22.