2020. májusi kutatási eredmények – IDEA

Nőtt az aktív szavazók száma, de a pártpreferenciák nem változtak - derül ki az IDEA Intézet májusi felméréséből.

Összefoglaló

  • A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 32 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Az előző hónaphoz képest mindkét rétegben hibahatáron belüli (1%) az elmozdulás történt, csak éppen ellentétes irányban. Míg a választókorú népességben növekedett, addig a biztos szavazó pártot választóknál csökkent a támogatottsága. A 2020. májusi adatsor talán legnagyobb változása az áprilisi méréshez képest, az ismeretlen preferenciájúak jelentős, 5 százalékpontos csökkenése. A változás azonban egyetlen párt számára sem jelentett hibahatáron túli támogatottsági többletet, szinte egyenletesen oszlott el az egyes parlamenten belüli és parlamenten kívüli pártok között. Ennek következtében az ellenzéki térfélen több hónapja érzékelhető befagyott preferenciák, lényegesen májusban sem változtak. A teljes népességben egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK 11 százalékot (+1%), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 17 százalékot (+1%) kapna. Májusban a Momentum az előbbi körben 7 százalékon áll (+1%), utóbbiak 11 százaléka szavazna (+1%) a pártra. A Jobbik a vizsgált időszakban nem tudott profitálni a bizonytalanok és a válaszukat titkolók csökkenéséből. A teljes népességben támogatottsága változatlan 6%, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 7% (-1%). A parlamenti küszöböt továbbra is átlépné az MSZP, támogatottsága a választókorú népesség körében 5% (–), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 6 százalék (-1%).
  • A kisebb parlamenti pártok közül az LMP és a Párbeszéd az előző hónapival megegyező, 2–2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt. Összességében, a parlamenti ellenzék együttes támogatottsága 33 százalék, vagyis 1 százalékponttal magasabb kormányzópárténál. A parlamenten kívüli erők (Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt) mindkét választói rétegben 1–1 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát.

IDEA, Óvatosan aktivizálódó szavazók

 

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% + 1% 49% — 1%
MSZP-P 7% +/- 0% 8% — 1%
DK 11% + 1% 17% + 1%
Mi Hazánk 2% + 1% 3% + 1%
LMP 2% +/- 0% 2% +/-0 %
Jobbik 6% +/- 0% 7% — 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 2% + 1% 2% + 1%
Momentum 7% + 1% 11% + 1%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
31% — 5% 1% — 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. május 27-31.