2020. júniusi kutatási eredmények – Nézőpont

A Jobbik támogatottsága stabilan a 2018-as eredmény kevesebb mint fele: az aktív szavazók 9 százaléka voksolna rájuk. A szélsőjobboldaliként indult párt szavazóinak ma már csak 35 százaléka tartja magát jobboldalinak – derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Az év eleji (51 százalék) magas szintjén áll a Fidesz az aktív szavazók körében, amely szinte biztossá tenné egy „most vasárnapi” országgyűlési választási győzelmét. A járványkezelés során megnyilvánult erős társadalmi bizalom során a kormánypárt támogatottsága az aktív szavazók körében az 55 százalékot is elérte, azaz a Fidesznek magas támogatottsága ellenére is van még népszerűségi tartaléka. A ciklus közepén kiugró támogatottsága oka alighanem a járványkezelés siker: a felnőtt magyarok háromnegyede (77 százalék) elégedett ugyanis a koronavírus terjedése ellen tett kormányzati intézkedésekkel.
  • A kormánypárt sikere egyben az ellenzéki pártok kudarca is. A Momentum és a DK továbbra is fej-fej melletti küzdelmet folytat egymással, amelyben június elején az előbbi vezetett (az aktív szavazók körében 14, illetve 12 százalék). Az MSZP és LMP önállóan indulva továbbra sem tudna bekerülni a parlamentbe (4, illetve 2 százalék), így mindketten az ellenzéki összefogásban érdekeltek a túlélésük érdekében. A baloldali közös lista szempontjából különösen érdekes a Jobbik helyzete. A korábban szebb jövőt hirdető, ma szebb múltra emlékező párt 10 százalék alatti eredménye állandósult (jelenleg 9 százalék), de a volt pártelnök, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea kilépése a frakcióból azonnal nem mutatkozott meg a párt támogatottságán. A Jobbik szimpatizánsainak csak 35 százaléka tartja magát jobboldalinak, márpedig egy nem csak jobboldali érzelműeket megszólító Jobbik a többi baloldali párt számára nem segítséget, hanem fenyegetettséget jelent és ezért a baloldali összefogás szempontjából könnyen fölöslegessé válhat.

Nézőpont, A Jobbik 2022-re fölösleges lehet

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 42% — 1% 52% — 2%
MSZP-P 3% +/- 0% 4% + 1%
DK 8% + 1% 12% + 1%
Mi Hazánk 1% +/- 0% 1% +/- 0%
LMP 2% + 1% 2% +/- 0%
Jobbik 8% +/- 0% 9% +/- 0%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 3% — 1% 5% — 1%
Momentum 9% + 1% 14% + 1%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
24% — 1% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,16 %

Adatfelvétel ideje

2020. június 3-5.