2020. júniusi kutatási eredmények – IDEA

Két százalékpontot nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága - derül ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből.

Összefoglaló

  • A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 34 százalék. Ez 2 százalékpontos növekedést jelent a májusi végi méréshez képest. A Fidesz támogatottsága 2020 februárjához képest a teljes népességen belül 4 százalékponttal növekedett, összességében tehát a koronavírus-járvány kezelését pozitív szaldóval zárta. Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció 12 százalékot (+1%) kapna. Június végén a Momentum Mozgalom 7 százalékon áll (–). A ciklus közepén tehát a legnépszerűbb ellenzéki párt a DK. 2020 júliusában még két azonos támogatottságú ellenzéki párt jutna be a parlamentbe. A Jobbik és az MSZP a teljes népességbeli támogatottsága egyaránt 5–5%. A kisebb parlamenti pártok közül a teljes népesség körében az LMP az előző hónapival megegyező, 2%-ot, a Párbeszéd 1 százalékot szerezne. A parlamenten kívüli erők közül a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a teljes népességen belül 2, a Mi Hazánk Mozgalom 1 százalékon áll.
  • A Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékpontos növekedést követően 50 százalék. A Fidesz támogatottsága 2020 februárjához képest a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal, azaz hibahatáron belül növekedett. Az ellenzéken belül a teljes, választókorú népességet vizsgálva, a biztos szavazó pártválasztókon belül 18 százalékot (+1%) kapna. Június végén a Momentum Mozgalomra a biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka szavazna (-1%). A Jobbik és az MSZP a biztos szavazó pártválasztók körében 6-6 százalékon áll. A Jobbik esetében ez jelentéktelen, -1 százalékpontnyi támogatottság-csökkenés, míg a Magyar Szocialista Párt tartja előző hónapi választottságát. A kisebb parlamenti pártok közül a biztos szavazó pártot választók között az LMP, a Párbeszéd is 2-2 százalékot szerezne. A parlamenten kívüli erők közül a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom is 2-2 százalékon áll a biztos pártot választók rétegében.

IDEA, Milyen a tipikus Fidesz-támogató?

 

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% + 2% 50% + 1%
MSZP-P 6% — 1% 8% +/-0 %
DK 12% + 1% 18% + 1%
Mi Hazánk 1% — 1% 2% — 1%
LMP 2% +/- 0% 2% +/-0 %
Jobbik 5% — 1% 6% — 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 2% +/- 0% 2% +/- 0%
Momentum 7% +/- 0% 10% — 1%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
31% +/- 0% 2% + 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. június 27-30.