2020. júliusi kutatási eredmények – Nézőpont

Az ellenzéki pártok külön indulása esetén a Fidesz KDNP 51 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson, azonban, ha a Jobbiktól a DK-ig tartó közös lista lenne, akkor akár 56 százalékot is elérhetnének a kormánypártok – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Hibahatáron belüli elmozdulások történtek júniusról júliusra a pártpreferenciák tekintetében. A Fidesz-KDNP népszerűsége a koronavírus első hullámának levonulásával visszaállt a 2020 év elején tapasztalt szintre, jelenleg 51 százalékon állnak a kormánypártok az aktív szavazók körében. Tisztulnak emellett az erőviszonyok az ellenzéki oldalon, a Momentum Mozgalom az ellenzéki oldal vezető erejévé vált, 16 százalékot érnének el egy most vasárnap tartandó választáson, a DK 11, a Jobbik pedig 9 százalékon áll. A múlt heti kutatás alapján csak ez a három párt érné el önállóan indulva „most vasárnap” a bejutási küszöböt. Továbbra is 5 százalék alatt van ugyanis az MSZP-Párbeszéd szövetség, s szintén 4 százalékon áll a Kétfarkú Kutyapárt is. Az LMP minimálisan erősödve 3, a Mi Hazánk pedig 1 százalékot szerezne.
  • Mindez azt jelenti, hogy az önkormányzati választáson közös jelölteket állító ellenzéki pártok (Momentum, DK, Jobbik, MSZP-P, LMP) összességében 43 százalékon állnak. Egy olyan elképzelt szituációban azonban, amikor csak a Fidesz-KDNP és az ellenzéki „közös lista” közül lehetne választani, a mostani kormánypártra az aktív szavazók 56 százaléka voksolna, míg az ellenzékre bevallottan 30, beazonosíthatóan további 11 százaléka. A fennmaradó három százalékos tábor ebben az esetben otthon maradna.

Nézőpont, Kockázatos a közös lista

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 40% — 2% 51% — 1%
MSZP-P 4% + 1% 4% +/- 0%
DK 7% — 1% 11% — 1%
Mi Hazánk 1% +/- 0% 1% +/- 0%
LMP 2% +/- 0% 3% + 1%
Jobbik 7% — 1% 9% +/- 0%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 3% +/- 0% 4% — 1%
Momentum 11% + 2% 16% + 2%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
25% + 1% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,16 %

Adatfelvétel ideje

2020. június 30 - július 2.