2020. januári kutatási eredmények – Nézőpont

A Fidesz-KDNP országos listájára a biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka szavazna egy most vasárnapi voksolás esetén. A kormánypártok népszerűsége töretlen, az ellenzék házon belüli versenyét a Momentum Mozgalom vezeti, őket a választási részvételüket biztosra ígérők 13 százaléka támogatja, míg a Jobbik és a DK fej-fej mellett állnak 10-10 százalékkal - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP a leadott listás szavazatok 50 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson. Az ellenzéki pártok közül a Momentum listája 13 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson. A magyarországi parlamenti képviselettel nem rendelkező erő 3 százalékponttal előzi meg Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót (10 százalék), valamint a hétvégén elnöki székbe került Jakab Péter vezette Jobbikot (10 százalék). Az MSZP-P szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt, sőt támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz. Az MSZP ugyanis 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 4-4 százalékos támogatottsággal bír, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékot kapna listán most vasárnap.
  • A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentős (41 százalék), a kormánypártokon kívül ugyanis egyetlen egy politikai párt sem ért el kétszámjegyű eredményt. A korábban látott Momentum-előny itt elapad, ami mutatja, hogy aktívabbak ugyan a párt szimpatizánsai, de a teljes népesség körében százalékra pontosan annyian vannak, mint a Jobbik (8 százalék) bázisa, és a DK (7 százalék) lemaradása is csak 1 százalékpontnyi ebben a dimenzióban. Az MSZP-P, az MKKP 4-4 az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll a teljes népesség körében.

Nézőpont, Változatlanul vezet a Fidesz-KDNP a teljes ellenzékkel szemben

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 41% — 1% 50% — 2%
MSZP-P 4% — 1% 5% — 2%
DK 7% +/- 0% 10% +/- 0%
Mi Hazánk 2% +/- 0% 3% +/- 0%
LMP 3% + 1% 4% + 1%
Jobbik 8% + 1% 10% + 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 4% + 1% 4% +/- 0%
Momentum 8% + 1% 13% + 2%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
23% — 2% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2020. január 10-16.