2021. januári kutatási eredmények – IDEA

Az ellenzéki pártok egyesített listája stabilan, 5 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben a választókorú népességen belül. A biztos szavazó pártot választóknak pedig 44 százaléka a Fidesz–KDNP listájára, 47 százaléka az ellenzéki pártok közös listájára szavazna – derül ki a baloldali IDEA Intézet legfrissebb felméréséből.

Összefoglaló

  • Az IDEA Intézet először vizsgálta az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát különálló kérdéssel. Az ellenzéki pártok egyesített listája stabilan, 5 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben. Míg az előzőre 39, az utóbbira a teljes népesség 34 százaléka szavazna. A kérdezettek 16 százaléka nem tud, vagy nem akar választani a listák között, 4 százalékuk pedig semmiképp sem menne el szavazni. Az ellenzéken és a kormányon kívüli kisebb pártok támogatottsága 3–3 százalék. A biztos szavazó pártot választók körében, a Fidesz–KDNP és az ellenzéki pártok közös listája között szűkebb a különbség (44 vs 47%), ami a kormánypárti szavazók magas politikai aktivitásának és elköteleződésének köszönhető. Ebben a szűk választói rétegben a két kisebb parlamenten kívüli párt együttesen 7 százalékot szerez, úgy, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a Mi Hazánk pedig 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
  • Ha az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, kitűnik, hogy a Fidesz–KDNP 31 százalékon áll, a biztos szavazó pártot választók körében a kormánypárt támogatottsága 45 százalék, ami a koronavírus-járvány kitörése óta a legalacsonyabb mért érték. Az ellenzéki pártok közül – ahogy 2020-ban mindig – a DK áll az élen, 12 százalékkal. Újdonság azonban, hogy Jobbik 8 százalékon áll, megelőzve a Momentumot (7%). A biztos szavazó pártot választóknál azonban továbbra is megmaradt a Momentum hajszálnyi előnye. A teljes népességet tekintve az MSZP önállóan indulva is bejutna a parlamentbe, igaz éppen 5 százalékos támogatottsággal. A parlamenti pártok közül ebben a választói szegmensben az LMP és a Párbeszéd is 2–2 százalékot kapna. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3, míg Mi Hazánk Mozgalom 2 százalék pontot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népesség csoportját vizsgálva. A preferenciákat tekintve egyetlen érdemi változás történt 2020. decemberéhez képest: az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 4 százalékponttal, 31-ről 27 százalékra csökkent.

IDEA, Az ellenzék egyesített listájának van esélye a győzelemre

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% +/- 0% 45% - 2%
MSZP-P 7% +/- 0% 8% +/-0 %
DK 12% + 1% 17% +/-0 %
Mi Hazánk 2% +/- 0% 3% +/-0 %
LMP 2% + 1% 2% +/-0 %
Jobbik 8% + 1% 10% + 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 3% + 1% 3% + 1%
Momentum 7% +/- 0% 11% +/-0 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
28% - 4% 1% +/-0 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2021. január 22-26.