2020. február kutatási eredmények – IDEA

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan csökkent. A biztos szavazó pártot választók körében szintén némi csökkenés regisztrálható - derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 47 százalék. Mindkét esetben kisebb mértékű, egy, illetve három százalékpontos csökkenésről beszelhetünk. Az előző hónaphoz képest a DK támogatottsága hibahatáron belül növekedett. Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 11 százalékot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig a 16 százalékot kapna. A Momentum Mozgalom az előző, december végi adatfelvételhez képest nem tudta tovább bővíteni táborát. A teljes népességben 6, a biztos szavazó pártot választók körében pedig 10 százalék a támogatottsága, ami teljesen megegyezik a 2019. év végi adatokkal.
  • A DK-val és a Momentum Mozgalommal ellentétes irányú mozgás regisztrálható az ellenzéki tábor másik két, 5 százalékos parlamenti belépési küszöböt elérő pártja, a Jobbik és az MSZP esetében. 2019 decemberéhez képest a Jobbik támogatottsága nem változott a választókorú népesség körében (6%), míg a biztos szavazó pártválasztók között hajszállal növelte a támogatói táborát (9%). Az előző, 2019. decemberi adatfelvételhez képest MSZP támogatottsága érdemben nem változott. A teljes népesség 5, a biztos szavazó pártot választók 6 százaléka támogatja a pártot.
  • A kisebb pártok mindegyike 1–3 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes, választókorú népesség körében. Ebben a csoportban a Mi Hazánk Mozgalomnak 3 százalékpontos tábora rögzíthető. Az LMP-t, a Párbeszédet, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapártot a teljes választókorú népesség 2–2 százaléka választja. A biztos szavazó pártot választóknál a Mi Hazánk, az LMP és az MKKP is 3–3, míg a Párbeszéd 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 32 százaléka, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábban mért adatokhoz képest.

IDEA, Egy évvel ezelőtti szinten a Fidesz-KDNP, beállt ellenzéki támogatottság-trendek

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30%  — 1% 47% — 2%
MSZP-P 7% +/- 0% 8% + 1%
DK 11% +/- 0% 16% — 1%
Mi Hazánk 3% + 1% 3% + 1%
LMP 2% + 1% 3% + 1%
Jobbik 6% +/- 0% 9% + 2%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 2% +/- 0% 3% +/-0 %
Momentum 6% — 2% 10% — 2%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
33% + 1% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. január 31. - február 12.