2020. decemberi kutatási eredmények – IDEA

A Szájer-botrány a kirobbanásának idején (még) nem befolyásolta a pártpreferenciákat - derül ki az IDEA Intézet legfrissebb felméréséből.

Összefoglaló

  • A Fidesz–KDNP választottsága a teljes felnőtt népesség körében az előző havival megegyező módon 32 százalék. Az ellenzéki térfélen sem volt pártpreferencia-átrendeződés, vagy jelentős támogatottsági változás. A legtámogatottabb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (11 %). A Momentum Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatottsága a teljes népességen belül – az előző havival megegyező módon – 7–7 százalék. December elején, önállóan egyetlen párt jutna még be a parlamentbe, az MSZP, amelynek támogatottsága szinte az egész 2020-as évben változatlan, 5 százalék a teljes választókorú népességen belül. A parlamenti pártok közül az LMP és a Párbeszéd egyaránt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes választókorú népességet vizsgálva, ami megegyezik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottságával. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya 30 százalék.
  • A kormányzópártok támogatottságában a biztos szavazó pártot választók körében 1 százalékpontnyi, azaz statisztikai értelemben elhanyagolható változás történt. A legtámogatottabb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (17 %). A biztos szavazó pártot választóknál a Momentum választottsága nem változott, míg a Jobbiké 1 százalékponttal növekedett (10, illetve 9 százalék). Ebben a hónapban a biztos szavazó pártot választók körében az MSZP támogatottsága 1 százalékponttal növekedett (7%). Egy most esedékes parlamenti választáson biztosan résztvevő, pártot választói körben az LMP 3, míg a Párbeszéd 2 százalékon áll.

IDEA, A Szájer-botrány a kirobbanásának idején (még) nem befolyásolta a pártpreferenciákat

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% +/- 0% 47% - 1%
MSZP-P 7% +/- 0% 9% + 1%
DK 11% +/- 0% 17% +/-0 %
Mi Hazánk 1% - 1% 2% +/- 0%
LMP 2% +/- 0% 3% +/- 0%
Jobbik 7% +/- 0% 9% + 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 2% +/- 0% 2% +/-0 %
Momentum 7% +/- 0% 10% +/-0 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
31% + 1% 1% - 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. november 30 - december 4.