2020. augusztusi kutatási eredmények – Republikon

Megerősödve kerültek ki a járvány első hullámából a kormánypártok, az ellenzéki pártok közül a DK a legnépszerűbb – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A pártok támogatottságát vizsgálva látható, hogy a kormánypártok továbbra is a legnépszerűbbek, a teljes népesség 35 százaléka a Fidesz-KDNP-t támogatja. A kormánypártok erősödése a koronavírus-járvány időszakában azt mutatja, hogy támogatóik szerint a Fidesz-KDNP jól kezelte a járványhelyzetet. A teljes népesség körében 9 százalékot magáénak tudó Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, őket követi a Momentum 6 százalékkal. A Jobbik 5, az MSZP 4, a Kutya Párt 3, az LMP 2, a Mi Hazánk és a Párbeszéd pedig 1-1 százalékos eredményt ért el. A társadalom körülbelül harmada, 34 százalék jelenleg bizonytalan pártpreferenciáját illetően. A bizonytalanok tábora ráadásul mindössze 1 százalékponttal marad el a Fidesz-KDNP támogatóitól.
  • A pártválasztók abszolút többsége, 54 százalék a kormánypártokat támogatja. A DK támogatottsága 14 százalék, a Momentumé 9 százalék, a Jobbiké 8 százalék, az MSZP 6 százalékon áll, a Kutya Párt 4, az LMP 3, a Mi Hazánk 1, a Párbeszéd pedig szintén 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A kutatás adatfelvételét a Republikon Intézet megbízásából a Závecz Research készítette.

Republikon, Ellenzéki esélyek és politikusok népszerűsége

 

  teljes népesség választási eredményhez legközelebb eső mérés*
Fidesz-KDNP 35% 54%
MSZP-P 5% 7%
DK 9% 14%
Mi Hazánk 1% 1%
LMP 2% 3%
Jobbik 5% 8%
MKKP 3% 4%
Momentum 6% 9%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
34% 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2020. augusztus 14-24.