2020. augusztusi kutatási eredmények – IDEA

Nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, az ellenzék vezető pártja a DK - derül ki az IDEA Intézet augusztusi felméréséből.

Összefoglaló

  • A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 34 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 52 százalék. Az előző hónaphoz képest stagnálásról, illetve hibahatáron belüli (2%) a növekményről beszélhetünk. Miután 2020. februárjához, az utolsó koronavírus előtti méréshez képest öt adatfelvétel lezajlott, így több hónapnyi összevetésben látható, hogy milyen hatása volt a kormányzópárt választottságára a járvány első szakaszának kezelése. A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 4, a biztos szavazó pártot választók körében pedig 5 százalékponttal növekedett. Összességében tehát a Fidesz a koronavírus-járvány kezelését pozitív szaldóval zárta. Ami még stabilabbá teszi a kormánypárt helyzetét, hogy az ellenzék egyelőre szétaprózódott, és össztámogatottsága nem tudott emelkedni a járvány időszakában.
  • Az ellenzéken belül a teljes, választókorú népességet vizsgálva, egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció 11 százalékot, a biztos szavazó pártválasztókon belül pedig 16 százalékot kapna. Július végén, augusztus elején a Momentum Mozgalom az előbbi körben 7 százalékon áll, utóbbiak 10 százaléka szavazna a pártra. A ciklus közepén tehát a legnépszerűbb ellenzéki párt a DK. 2020. augusztus elején még két azonos támogatottságú ellenzéki párt jutna be a parlamentbe. A Jobbik és az MSZP a teljes népességbeli támogatottsága egyaránt 5%–5%, míg a biztos szavazó pártválasztók körében mindkét párt 6 százalékon áll. Mindkét párt tartja előző hónapi választottságát. A kisebb parlamenti pártok támogatottsága szintén befagyott. Az LMP az előző hónapival megegyező, 2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt. A Párbeszéd az előbbi csoportban 1, az utóbbiban 2 százalékot szerezne. A parlamenten kívüli erők közül a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a teljes népességben 2, a biztos szavazó pártot választóknál 3 százalékon áll, míg a Mi Hazánk Mozgalom a teljes népesség 1, a biztos szavazó pártot választók 1 százalékát tudhatja maga mögött.

IDEA, Vihar előtti csend? - Koronavírus-járvány első hulláma után is befagyott pártpreferenciák

 

 

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% +/- 0% 52% + 2%
MSZP-P 6% +/- 0% 8% +/-0 %
DK 11% — 1% 16% — 2%
Mi Hazánk 1% +/- 0% 1% — 1%
LMP 2% +/- 0% 2% +/-0 %
Jobbik 5% +/- 0% 6% +/-0 %
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 2% +/- 0% 3% + 1%
Momentum 7% +/- 0% 10% +/-0 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
32% + 1% 2% +/-0 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. július 30 - augusztus 3.