2020. áprilisi kutatási eredmények – Publicus

A Fidesz még mindig nagy fölénnyel vezet – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb, Népszavának készített közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP támogatottsága egy hónappal ezelőtt mérthez képest egy százalékpontot csökkent, így 29 százalék. Az MSZP-P támogatottsága a múlt havi egy százalékpontos csökkenés után most nem változott, 7 százalék. A Jobbik a múlt havi, egy százalékpontos csökkenés után ugyan ennyit növekedett, támogatottsága 7 százalék. A DK támogatottsága a múlt havi egy százalékpontos csökkenés után nem változott, így 8 százalék. A Momentum támogatottsága az elmúlt hónapban mért öt százalékpontos csökkenés után most két százalékpontot növekedett, így 5 százalék. Az LMP támogatottsága nem változott, 1 százalékos, csakúgy mint a Kétfarkú Kutya Párté. A Mi Hazánk Mozgalom a támogatottsága egy százalékpontot csökkent, így az nem érte el az 1 százalékot. A bizonytalanok aránya a múlt havi hat százalékpontos csökkenés után most változatlan, 41 százalék.
  • A 2019-es októberi önkormányzati választásokon együttműködő ellenzéki erők összesített támogatottsága a koronavírus-járvány érkezése előtti három hónapban folyamatosan, összesen 5 százalékpontot növekedett, azonban a járvány okán az elsősorban a bizonytalanok köréből gyűjtött szavazói bázis nem tudott megszilárdulni, és újra bizonytalanná vált – összességében kilenc százalékpontot csökkent ezen erők összesített támogatottsága. Áprilisra ebből a csökkenésből némi “visszapattanás” tapasztalható, és három százalékponttal növekedett az ellenzék támogatottsága. Mivel a Fidesz egy százalékpontot csökkent, így a két oldal közötti távolság összesen négy százalékpontot csökkenve, most egy százalékpont. A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók.

Publicus, Pártok támogatottsága — 2020 április

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% — 1% 51% — 1%
MSZP-P 7% +/- 0% 11% +/- 0%
DK 8% +/- 0% 13% +/- 0%
Mi Hazánk 0% — 1% 1% — 1%
LMP 1% +/- 0% 2% +/- 0%
Jobbik 7% + 1% 10% +/- 0%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 1% +/- 0% 2% +/- 0%
Momentum 5% + 2% 7% + 3%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
42% — 1% 3% — 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI - számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1005 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2020. április 14-18.