2020. áprilisi kutatási eredmények – IDEA

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók körében is 1–1 százalékponttal növekedett a megelőző, március 17–20. közötti méréséhez képest - derül ki az IDEA Intézet áprilisi felméréséből.

Összefoglaló

  • A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 31 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 50 százalék. Az előző hónaphoz képest mindkét rétegben hibahatáron belüli (+1%) az elmozdulás mértéke. Február óta a választáson biztosan részt vevő és pártot megnevezők kategóriájában 3 százalékpontot emelkedett a támogatottság, ami nem szignifikáns, de tendenciózusnak tekinthető elmozdulás. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy a koronavírus-járvány érdemi módon megmozgatta volna a kormányzó erő elfogadottságát.
  • Az ellenzéki térfélen szinte befagytak a támogatottsági adatok. A teljes népességben egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK 10 százalékot (–), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot (–) kapna. Áprilisban a Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll (–), utóbbiak 10 százaléka szavazna (+1) a pártra. A Jobbik támogatottsága szintén alig változott. A teljes népességben 6%, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 8%. A parlamenti küszöböt az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében (5%), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 7 százalék. A kisebb parlamenti pártok közül az LMP és a Párbeszéd 2–2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt. Összességében, a parlamenti ellenzék együttes támogatottsága 31 százalék, vagyis hajszálra megegyezik a kormányzópártéval. A parlamenten kívüli erők (Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt) számára a koronavírus-járvány kevesebb megszólalási lehetőséget kínál, támogatottságuk a kritikus 1 százalékos mértékű a teljes, választókörű népességben. Márciushoz képest nem változott az ismeretlen preferenciájúak aránya sem. A megkérdezettek 35 százaléka nem mondja meg, hogy melyik pártra szavazna, vagy nem tudja, hogy melyik erőt támogassa. A kormány-ellenzék-ismeretlen preferenciák közül egyértelműen ezen utóbbi csoport a legnagyobb arányú.

IDEA, Nem tört előre a Fidesz a koronavírus-járványkezeléssel

  teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% + 1% 50% + 1%
MSZP-P 7% +/- 0% 9% +/-0 %
DK 10% +/- 0% 16% +/-0 %
Mi Hazánk 1% — 1% 2% — 1%
LMP 2% +/- 0% 2% +/-0 %
Jobbik 6% +/- 0% 8% — 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/-0 %
MKKP 1% +/- 0% 1% — 1%
Momentum 6% +/- 0% 10% + 1%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
36% +/- 0% 2% + 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI - online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2020. április 20-26.