2019. októberi kutatási eredmények – Nézőpont

Az önkormányzati választás után is őrzi jelentős előnyét a Fidesz-KDNP, melynek politikáját a választási részvételüket biztosra ígérő szavazók 52 százaléka támogatja. Az ellenzéki pártok szoros háziversenyét ezúttal a Momentum Mozgalom vezeti, ők 13 százalékot érnének el egy most vasárnap esedékes választáson listán, de a Demokratikus Koalíció (11 százalék) és a Jobbik (9 százalék) is szorosan ott áll mögöttük – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok 52 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson. A kormánypártok támogatottsága az EP-választás óta változatlanul magas: minden második aktív szavazó szimpatizál velük. Az ellenzéki pártokat támogatók köre kisebb változásokon ment át, az elmozdulások mindegyike hibahatáron belüli mértékű volt. A Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció rivalizálásából ezúttal előbbi párt tudott profitálni: ők 13, míg a Gyurcsány Ferenc vezette, most már Kálmán Olgát is soraiban tudó DK 11 százalékon áll a biztos szavazók körében. A jelenleg pártelnököt kereső Jobbik politikáját az augusztusi adatokhoz képest egy százalékponttal többen, 9 százaléknyian támogatják, vagyis továbbra is egyszámjegyű a párt népszerűségi mutatója.
  • Nem változott az MSZP-P szövetség (6 százalék) szavazóköre, ami azt is jelenti, hogy a baloldali koalíció egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson sem tudná átlépni a közös listaállítás esetén bejutást jelentő 10 százalékos küszöböt. Hasonló gondokkal küzd a többi ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és az LMP 3 százalékos támogatottsággal bírnak, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 2 százalékon áll, tehát önerőből nem jutnának parlamenti képviselethez.

Nézőpont, Stagnál a Fidesz-KDNP előnye az önkormányzati választás után

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 42% + 1% 52% — 1%
MSZP-P 5% +/- 0% 6% +/- 0%
DK 7% +/- 0% 11% +/- 0%
Mi Hazánk 2% +/- 0% 2% — 1%
LMP 2% +/- 0% 3% +/- 0%
Jobbik 6% +/- 0% 9% + 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 3% +/- 0% 3% — 1%
Momentum 7% +/- 0% 13% + 2%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
26% — 1% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

2300 fő

Mintavételi hiba

+/-2,1 %

Adatfelvétel ideje

2019. október 14-27.