2019. októberi kutatási eredmények – Medián

Míg a Fideszre jutó szavazatarányok változása hibahatáron belülinek mondható, a Momentum szeptember vége óta érzékelhetően erősödött – derül ki a Medián legfrissebb pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A választók aktivizálódását az is igazolni látszik, hogy a szavazási hajlandóság januártól egészen szeptemberig enyhén csökkent, majd trendforduló következett. Az október 13-án 49 százalékos részvétel mellett lezajlott helyhatósági választások után október végére 54-ről 58 százalékra ugrott azok aránya, akik állításuk szerint egy közeljövőben rendezendő országgyűlési választáson biztosan elmennének szavazni.
  • A részvételi hajlandóság változása az egyes pártok szavazótáborain belül különböző mértékben következett be: például a Demokratikus Koalíció szavazóinak aktivitása szeptember végéhez viszonyítva 66-ról 81 százalékra nőtt (ezzel a DK megszilárdította a helyzetét mint a legerősebb ellenzéki párt), a Fidesz híveié pedig csak 71-ről 74 százalékra. Ezzel egy időben a pártpreferencia nélküliek aránya 25-ről 22 százalékra, 2014 márciusa óta a legalacsonyabb szintre mérséklődött. Ezeknek az arányoknak a változása miatt fordulhat elő, hogy bár a Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népességben 1 százalékponttal (42-ről 43 százalékra) még nőtt is, a választani tudó „biztos” szavazók körében mégis 3 százalékponttal (62-ről 59 százalékra) csökkent.
  • Míg a Fideszre jutó szavazatarányok változása hibahatáron belülinek mondható, a Momentum szeptember vége óta érzékelhetően erősödött. A néhány hete még 4 százalékos párt támogatottsága a teljes népességben most először érte el a 6 százalékot, a választani tudó szavazópolgárok körében pedig szeptember vége óta 5-ről 8 százalékra nőtt. Az erősödés különösen jelentős a teljes budapesti népesség körében (6-ról 11 százalékra). Ezzel a fővárosban jelenleg a Momentum a második legerősebb párt.

Medián, A választók szerint nem Borkai miatt veszített a Fidesz

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 43% + 1% 59% — 3%
MSZP-P 8% + 2% 9% — 1%
DK 9% — 1% 14% + 1%
Mi Hazánk 1% +/- 0% 1% +/- 0%
LMP 3% + 1% 3% + 2%
Jobbik 6% — 1% 6% — 1%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 1% — 1% 1% +/- 0%
Momentum 6% + 2% 6% + 1%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
23% — 3% 1% + 1%

Módszer

Adatfelvétel módja

PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú

Mintanagyság

1200 fő

Mintavételi hiba

+/-2,8 %

Adatfelvétel ideje

2019. október 18-23.