2019. novemberi kutatási eredmények – Nézőpont

Egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz-KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, a kormánypártok politikáját továbbra is több mint 3 millióan támogatják. A hét ellenzéki pártot magában foglaló kormányellenes blokkot a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Fidesz-KDNP a leadott szavazatok 52 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson listán. A kormánypártok népszerűsége 2019-ben végig kiegyensúlyozott volt: hónapról-hónapra minden második aktív szavazó velük szimpatizált. Az ellenzéki pártokat támogatók köre az önkormányzati választások óta stagnált, eltéréseket csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni. A hét ellenzéki erőt (Momentum, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) magában foglaló kormánykritikus oldal támogatottsága összeadva 44 százalék lenne a legvalószínűbb listás eredmény kategóriájában. Ezek alapján úgy tűnik, az ellenzéki oldal nem tudott profitálni az önkormányzati választás eredményéből az elmúlt hónapokban. Az ellenzéki erősorrendet – házon belül – jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán. Esetükben látható, hogy a párt vezető politikusainak magyar külhonban elkövetett hibái érdemben befolyásolhatták a szavazóik aktivitását. A Momentum virtuális második helyét megtarthatta, trendforduló nem következett be a párt támogatottságában, de két százalékponttal csökkent a népszerűségük az előző felméréshez képest.
  • Csakúgy, mint 1 hónappal ezelőtt, a Demokratikus Koalíció bír a Momentumon kívül kétszámjegyű (10 százalék) támogatottsággal a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Gyurcsány Ferenc pártját a még mindig pártelnök nélkül működő Jobbik követi 9 százalékkal. Az MSZP-P szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a női társelnököt találó LMP 3 százalékos támogatottsággal bír csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom.

Nézőpont, A Fidesz-KDNP az összefogott ellenzékkel szemben is vezet

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 42% +/- 0% 52% +/- 0%
MSZP-P 5% +/- 0% 7% + 1%
DK 7% +/- 0% 10% — 1%
Mi Hazánk 2% +/- 0% 3% + 1%
LMP 2% +/- 0% 3% +/- 0%
Jobbik 7% + 1% 9% +/- 0%
Liberálisok 0% +/- 0% 0% +/- 0%
MKKP 3% +/- 0% 4% + 1%
Momentum 7% +/- 0% 11%  — 2%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
25% — 1% 1% +/- 0%

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

5000 fő

Mintavételi hiba

+/-1,4 %

Adatfelvétel ideje

2019. november 1-30.