2019. március kutatási eredmények – ZRI-Závecz

A kampány még alakíthat ezen, de a mostani eredmények alapján biztosnak látszik, hogy a Fideszen kívül a Jobbiknak, az MSZP-Párbeszéd listájának, valamint a DK-nak van a legnagyobb esélye képviselőket küldenie az európai parlamentbe – derül ki a Závecz Research legfrissebb pártpreferencia-eredményeiből.

Összefoglaló

  • A Fidesz támogatottsága 31 százalékos, ez statisztikai értelemben lényegében azonos az előző két hónapban mért 32 százalékkal. A Jobbik esetében is nagyon kicsi, bár enyhe csökkenő tendenciába illeszkedő a változás, februárban 10, most 9 százalék sorakozott fel a párt mögé. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció táborának mérete ezúttal sem változott, az előbbi ősz óta a választókorú népesség 7, utóbbi 5 százalékára számíthat. A Momentum az elmúlt hónapokban 3-4 százalékon ingadozott, februárban az alacsonyabb, most a magasabb értéken található a szavazótábor nagysága. Az LMP mozdulatlan, közel fél éve 3 százalékon áll. A Kétfarkú Kutyapárt tábora ismét kisebb lett, ezúttal 1 százalékos. Ugyanezen a szinten található a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Párbeszéd is. A pártnélküliek aránya emelkedett, 33-ról 36 százalékra.
  • A biztos pártválasztók körében a Fidesz 50 százalékos, tetemes az előnye. Ebben az aktív szavazói körben a Jobbiknak 14, az MSZP 13 százalékos. Az elkötelezett pártválasztók 9 százaléka voksolna a DK-ra, 5 százaléka támogatja a Momentumot, az LMP-t pedig 4 százaléka. A Mi Hazánk Mozgalom a biztos pártválasztói körben 2 százalékos, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos. – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet március közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

ZRI-Závecz, Kismérvű változások a pártpreferenciákban

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% — 1 % 50% + 1 %
MSZP-P 8% +/-0% 14% +/-0%
DK 5% +/-0% 9% +/-0%
Mi Hazánk 1% — 1 % 2% +/-0%
LMP 3% +/-0% 4% +/-0%
Jobbik 9% — 1 % 14% +/-0%
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% — 1 % 1% — 1 %
Momentum 4% + 1 % 5% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
38% + 3 % 1% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2019. március 8-19.