2019. májusi kutatási eredmények – Századvég

A kormánypártok előnye stabil, a részvételüket biztosra ígérők 51 százaléka voksolna jelenleg a Fidesz-KDNP-re, míg az az MSZP-Párbeszéd 7, a Jobbik 9 százalékon, a DK pedig 11 százalékon áll – derül ki a Századvég Alapítvány által készített legfrissebb pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A kutatás szerint a hagyományos, országgyűlési választásokra vonatkozó párttámogatottsági adatokhoz képest az MSZP és a Jobbik pozíciója gyengébb az európai parlamenti választások vonatkozásában, míg a DK „sikeresen nyeri meg magának a leszakadó szocialista szavazókat”.
  • A felmérés a Momentum Mozgalom esetében 6 százalékos, az LMP-nél és a Mi Hazánk Mozgalomnál pedig 3-3 százalékos támogatottságot jósol az európai parlamenti választásokra. Más pártokat szintén 3 százalék választana, továbbá jelenleg 7 százalék azok aránya, akik egyelőre bizonytalanok és várhatólag az utolsó napokban döntenek majd arról, hogy kire voksolnak vasárnap – teszik hozzá.

Századvég, Századvég: Európai változást akarnak a magyarok

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 55% + 1 %
MSZP-P 8% — 2 %
DK 12% + 3 %
Mi Hazánk 3% + 1 %
LMP 3% — 1 %
Jobbik 10% — 4 %
Liberálisok 0% +/-0%
MKKP 0% +/-0%
Momentum 6% + 2 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
3% +/-0%

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2018. május 10-18.