2019. májusi kutatási eredmények – Nézőpont

Az öt évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet (54 százalék) arathat a Fidesz-KDNP a vasárnapi európai parlamenti választáson – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A szavazatok 54 százalékát szerezheti meg a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson a Nézőpont Intézet májusi közvélemény-kutatása szerint, ezzel az eredménnyel pedig 13 mandátumhoz juthat a kormánypárti lista. A 2014-es választáson 12 képviselői helyet szerzett pártszövetség így 1 mandátummal felülmúlná korábbi eredményét. Jelenleg 32 százaléknyi választópolgár részvétele biztos a vasárnapi szavazáson. A második helyre három lista is esélyes május 26-án, hiszen a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szövetség is 10-10-10 százalékon áll. A pártok helyezési sorrendjét az fogja eldönteni, melyikük tud eredményesebben mozgósítani a választás napján. Szinte biztos azonban, hogy mindhárman 2-2 mandátumot szereznek az EP-ben.
  • A három középpárt mellett mindkét kisebb ellenzéki párt is átlépheti az 5 százalékos küszöböt. A Momentum 6 százalékot szerezhet, az LMP pedig 5 százalékos eredményben reménykedhet, amely 1-1 mandátumhoz lenne elegendő. A szavazatok 3 százalékára esélyes a Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk pedig 2 százalékos eredményt érhet el, s így nem kerül ki a strasbourgi parlamentbe.

Nézőpont, Megnyerte az ellenzéki kampányhajrát a DK

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 54% — 3 %
MSZP-P 10% — 1 %
DK 10% + 2 %
Mi Hazánk 2% +/-0%
LMP 5% + 1 %
Jobbik 10% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0%
MKKP 3% +/-0%
Momentum 6% + 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
0% +/-0%

Módszer

Adatfelvétel módja

TAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

4000 fő

Mintavételi hiba

+/-1,6 %

Adatfelvétel ideje

2019. május 2-19.