2019. májusi kutatási eredmények – Medián

Két vérre menő harc körvonalazódik a vasárnapi EP-választás előtt: a második helyért a Jobbik, az MSZP-P és a DK, az “utolsó” mandátumért a Momentum és az LMP küzd majd meg – derül ki a Medián legfrissebb pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Természetesen a szavazatarányokra vonatkozó méréseknek is megvan a maguk hibahatára, de a Fidesz győzelme nem, csak annak aránya lehet kérdéses. A második helyért viszont nagyon kiegyenlített a verseny: három párt is a 10–12 százalékos sávban van, közülük a Medián prognózisa szerint a Jobbik talán hajszálnyival esélyesebb, de minden bizonnyal szorosan követi majd az MSZP és a Demokratikus Koalíció. A verseny olyan kiélezett, hogy a Jobbiknak az előrejelzésben „megítélt” harmadik mandátuma erősen billeg: ha mégis csak két helyhez jutna, a többlet a Fideszhez kerülne.
  • A pártlista alsó végén lévők közül a Medián a Momentum bejutását valószínűsíti, míg az LMP feltehetőleg 4 százalék körüli eredménnyel búcsúzik, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3-3 százalékot hasít ki az ellenzéknek jutó voksokból.

Medián, Elsöprő Fidesz-győzelem, bejutó Momentum

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 39% — 2 % 55% — 1 %
MSZP-P 8% +/-0% 11% — 1 %
DK 7% +/-0% 10% +/-0%
Mi Hazánk 1% + 1 % 2% + 2 %
LMP 3% — 2 % 4% — 2 %
Jobbik 8% +/-0% 12% + 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% +/-0% 1% +/-0%
Momentum 4% +/-0% 5% + 2 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
29% + 3 % 0% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1 %

Adatfelvétel ideje

2019. május 15-18.