2019. májusi kutatási eredmények – IDEA

A Fidesz-KDNP március végi 31 százalék után már 32 százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében. A Jobbik támogatottsága március végéhez képest nem változott – derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Összefoglaló

  • Az IDEA Intézet 2019. május 2. – május 6. között havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya a teljes felnőtt népesség körében a március végi 31 százalék után 32 százalék. A Jobbik támogatottsága március legvégéhez képest nem változott, 9%. Az MSZP-t és a DK-t immáron hónapok után ugyanannyian támogatják. A szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. A Momentum Mozgalmat március végén a teljes felnőtt népesség 4 százaléka után május elején 3 százalék támogatta. Az LMP támogatottsága ebben a körben változatlan, továbbra is teljes felnőtt népesség 3 százalékának támogatását bírja. A további pártokat nézve a vizsgált időszakban a teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a március végi 2 százalék után május első napjaira 3 százalékos támogatottsággal bírt, a Párbeszéd ugyanakkor továbbra is 1 százalékkal. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya csökkent a vizsgált időszakban, a teljes népesség 34 százaléka nyilatkozott így.
  • A Fidesz–KDNP-re március végén a biztos szavazó pártválasztók 48 százaléka szavazott volna, májusra 2 százalékponttal, 50 százalékra növekedett választottsága. A Jobbik támogatottsága viszont az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent. A februári 17, márciusi 14 százalék után május elejére 13 százaléknyi biztos szavazó pártválasztó szavazna a Jobbikra. Immár hónapok óta állandó ugyanakkor az MSZP (10%), valamint a DK (9%) támogatottsága. Az LMP a biztos szavazó pártot választó rétegnek az 5 százalékára számíthatna, ez utóbbi 1 százalékpontos növekedés március végéhez képest. A Momentum listájára a márciusi 6 százalék után a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára szintén a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka, a Párbeszéd listájára pedig 2 százaléka szavazna.

IDEA, Erősödött a Fidesz, csökkent a Momentum támogatottsága

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% + 1 % 50% + 2 %
MSZP-P 8% +/-0% 12% +/-0%
DK 6% +/-0% 9% +/-0%
Mi Hazánk 1% +/-0% 2% +/-0%
LMP 3% +/-0% 5% + 1 %
Jobbik 9% +/-0% 13% — 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 3% + 1 % 4% + 1 %
Momentum 3% — 1 % 4% — 2 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
35% — 1 % 1% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CAWI – online kérdőíves interjú

Mintanagyság

2000 fő

Mintavételi hiba

+/-2,2 %

Adatfelvétel ideje

2019. május 2-6.